Trendig

Vilket korkort slap?

Vilket körkort släp?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Får man köra bil med släpvagn?

Med utökad B-behörighet får du dra ett släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då inte vara över 4 250 kg.

Är släpvagn med två hjul?

I Svensk ordbok till exempel beskrivs kärra som ”typ av enklare vagn med två hjul”. I någon mån verkar alltså vagn användas som ett överordnat begrepp.

Vilket körkort gäller för personbil med en tung släpvagn?

Med ett körkort med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till bilen. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter.

Får man dra en husvagn med B körkort?

B-körkort, utökad behörighet B Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4 250 kg.

Får jag dra ett släp med högre totalvikt?

Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg. Du får dra en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg. Du får även dra en släpvagn med en total vikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Får man köra med släp med B-körkort?

Med utökad B-behörighet (B96) får du dra ett släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då inte vara över 4 250 kg. Ansök om körkortstillstånd och läs mer om vilka krav som gäller för att ta ett B-körkort med utökad behörighet.

Vad är det för skillnad på släpkärra och släpvagn?

En egentlig släpvagn har minst två axlar och utövar en relativt liten vertikal belastning på bilens draginrättning. En släpkärra har en eller två axlar placerade ungefär på mitten, och utövar en större vertikal belastning på bilens draginrättning. Husvagnar fungerar enligt denna princip.

Får man köra ett oregistrerat släp?

En oregistrerad båttrailer är ett efterfordon, endast avsett att lasta en båt på. Ska du köra annan last än en båt, så ska vagnen vara registrerad som släp.

Share this post