Ny

Vilka delar finns i dragstangen?

Vilka delar finns i dragstången?

Lösningen är en dragstång. Denna består av en metall- eller grafitstång som monteras i ett spår inuti halsen och som strävar efter att kröka halsen bort från strängsidan (att minska halsreliefen) och därigenom motverkar dragkraften från strängarna.

Hur mycket får man dra med en 30 kärra?

Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg. Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt. Du får även dra släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Vad är fordonskombination?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Vad händer om matarledningen mellan bil och släp brister under färd?

Om manöverledningen mellan lastbil och släpfordon brister, vad händer då med släpfordonets bromsar? Släpvagnen blir utan bromsar. Orsaken är att det inte går fram några signaler till släpets reläventiler då du bromsar med färdbromsen.

Hur mycket får dragstången glappa?

Ytlig rost eller rödrost skall åtgärdas skyndsamt. Inget uppenbart glapp/rörelse större än ± 5 mm får förekomma och rörelsen skall vara lika på höger och vänster sida.

Hur tungt släp får jag dra med LGF-skylt?

– En godkänd LGF-skylt måste finnas bak på släpkärran. – Bruttovikten på släpet får inte överstiga bilens bruttovikt om släpvagnen saknar bromsar. – Om du kör i mörker skall släpet ha två röda lyktor och två röda reflexer bak. Släpvagnen ska även ha orangea reflexer på varje sida.

Vad gäller för LGF släp?

Ett efterfordon får inte framföras i högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Efterfordonet ska vara försett med LGF-skylt, körriktningsvisare, två vita reflexer framtill, orangegula sidomarkeringsreflexer, två röda triangelformade reflexer baktill och om fordonet framförs i mörker, två röda positionslyktor bak.

Vad räknas in i tjänstevikt?

den sammanlagda vikten av fordonet i normalt, fullt driftfärdigt skick med det tyngsta karosseri som hör till fordonet. verktyg som hör till fordonet. bränsle, smörjolja och vatten.

Vad är riktigt angående gummi elementet på en lagrad koppling på lastbil?

Misstanke om påbackning, dikeskörning, överknytning etc. Annat symtom kan vara skillnader i pålagring av damm och gummirester på anliggningsytorna mellan gummielement och bygel. Minskad komfort, mer oväsen och mer kännbara ryck vid körning. Kopplingen vill vrida sig då inget efterfordon är tillkopplat.

Vad gör en Brysselventil?

När du parkerar släpet så ska du ansätta parkeringsbromsen, det är den andra delen av ”brysselventilen” ofta röd knopp ( ….. eller om det är ett släp med mekanisk broms så använder du det reglaget för att ansätta p-bromsen.)

Vilka vagnar har ett dc värde?

Dc-värdet är ett referensvärde för horisontella krafter mellan lastbil och släpfordon med stel dragstång. S-värdet anger den vertikala statiska stödlast som släpfordonet med stel dragstång överför till lastbilen. S-värdet mäts vid kopplingspunkten.

Vad är en kopplingsanordning?

På personbilar används en kopplingsanordning bestående av en kula med diametern 50 mm. På släpet finns en motsvarande handske. Denna kan öppnas genom att lyfta ett handtag vilket ofta är försett med någon slags extra skyddsspärr. När kopplingen är sammankopplad kan inte kulhandsken lyftas av.

Hur fungerar en Påskjutsbroms?

I slutet av dragröret så sitter en hävarm (så kallad bromshävarm) som omvandlar dragrörets tryckande rörelse till en dragande rörelse. Denna rörelse överförs via bromsöverföringen ner till hjulbromsen och bromsmekanismen aktiveras. Friktion uppstår mellan bromstrumman och bromsbackarna, så att släpvagnens fart minskas.

Share this post