Innehållsförteckning
Mycket lågaktivt avfall kan deponeras i markförvar vid de kärntekniska anläggningarna. Kortlivat låg- och medelaktivt avfall från driften av kärnkraftverken och andra kärntekniska anläggningar skickas i behållare till slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark.
Vad innehåller utbränt kärnbränsle?
Från färskt till utbränt kärnbränsle Neptunium. Från att således från början endast ha bestått av tre uranisotoper kommer bränslet efter att ha använts i reaktorn att innehålla ett mycket stort antal radioaktiva isotoper med sinsemellan högst skiftande egenskaper.
Hur länge är kärnavfallet farligt?
Den största delen av avfallets radioaktivitet har försvunnit på några hundra år. Sedan 1988 slutförvaras det kortlivande låg- och medelaktiva avfallet i anläggningen Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. SFR ska vara säkert i 10 000 år.
Hur man ska lösa slutförvaret av det radioaktiva avfallet?
12 000 ton avfall Deras ansökan handlar om att använda sig av den så kallade KBS3-metoden, en metod som går ut på att placera avfallet i kapslar tillverkade av koppar, gräva ner dem i urberget och fylla hålen med bentonitlera. Sammanlagt handlar det om 12 000 ton avfall, som ska lagras i tusentals år.
Vad gör man med radioaktivt avfall?
Eftersom kärnavfall och använt kärnbränsle är radioaktivt och skadligt under mycket lång tid måste det slutligen förvaras i slutförvar som ska skydda människa och miljö. Att bygga slutförvar innebär att utöva s.k. kärnteknisk verksamhet, vilket kräver tillstånd enligt särskilda tillståndsprocesser.
Vad gör vi med avfallet från kärnkraftverk?
Detta avfall gjuts in i betongkokiller och körs sedan till SFR, slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall som finns i anslutning till Forsmarks kärnkraftverk.
Kan man använda kärnavfallet?
Dagens upparbetning av använt kärnbränsle tar vara på uran och plutonium, som kan användas för att tillverka så kallat mox-bränsle. Det kan användas ytterligare en gång i dagens reaktorer. Andra långlivade radioaktiva ämnen från det använda kärnbränslet kan inte hanteras i de reaktorer som är i drift i dag.
Hur farligt är kärnavfallet?
Radioaktivt avfall kan vara skadligt för människor, djur och växter under lång tid. Till skillnad från många kemiska gifter avtar dock skadligheten med tiden. De radioaktiva ämnena sönderfaller och bildar till slut nya stabila icke radioaktiva ämnen, men det tar tid.
Var länge radioaktiv?
Strålningen minskar successivt och upphör oftast efter ett till två dygn. Ibland tar det längre tid. Det beror på vilket radioaktivt läkemedel som har använts. Du kan oftast vara nära andra människor medan strålningen finns kvar.
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bedriver sedan mitten av 1980-talet ett slutförvar för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall i en bergförlagd anläggning (SFR) i Forsmark.
Varför behöver slutförvaret vara stabilt i 100 000 år?
– Efter 100 000 år är bränslet ungefär lika radioaktivt som den uranmalm man en gång bröt för att framställa bränslet. Radioaktiviteten hos bränslet avtar snabbast i början. Efter 1000 år har det mesta av radioaktiviteten avklingat.
Vad ska slutförvaras?
I ett slutförvar ska det använda kärnbränslet kunna förvaras strålsäkert i 100 000-tals år. Det beror på att kärnbränslet är mycket farligt för omgivningen och att det tar lång tid för radioaktiviteten att minska. SKB har föreslagit att slutförvaret ska byggas i Östhammars kommun, nära kärnkraftverket i Forsmark.
Hur länge ska kärnkraftsavfall förvaras?
Lagringstiden, dvs hur länge ett slutförvar ska kunna garantera att inga radioaktiva material läcker ut i miljön, har i Sverige satts till 100 000 år, och i USA till hisnande en miljon år, som är den faktiska tid som krävs för att strålningen ska vara densamma som från uranmalmen när den bryts.