Innehållsförteckning
Vad menas med EKMR?
Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (förkortat Europakonventionen eller EKMR) är Europarådets konvention om mänskliga rättigheter.
I vilket land ligger Europadomstolen?
Europadomstolen finns i Strasbourg och heter formellt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Europadomstolens uppgift är att avgöra om en medlemsstat har kränkt någons rättigheter enligt Europakonventionen.
När ratificerades EKMR?
Sverige ratificerade den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (Europakonventionen) år 1952. Sedan riksdagen övertygat sig om att samtliga i konventionen upptagna fri- och rättigheter redan gällde i Sverige (med visst undantag se nedan).
Hur många gånger har Sverige fällts i Europadomstolen?
Antalet klagomål mot Sverige har successivt ökat från omkring 400 år 2000 till närmare 600 år 2005. Under de sexton åren från 1984 till 1999 förliktes svenska staten totalt sett i tre mål inför Europadomstolen.
Vad krävs för att kunna överklaga till Europadomstolen?
Till en början kan du inte ”överklaga” en dom från en svensk domstol till Europadomstolen. Det heter att du lämnar in ett “klagomål”. Om du får rätt i Europadomstolen innebär det alltså inte att en dom från en nationell domstol ändras. Däremot kan du få skadestånd av staten för att dina rättigheter har kränkts.
Hur lång mandatperiod har domarna i Europadomstolen?
Domarna väljs av Europarådets parlamentariska församling från en lista med tre kandidater som föreslås av varje medlemsstat. De väljs för en period på nio år och kan inte väljas om.
Vilket land har dömts flest gånger i Europadomstolen?
Europadomstolens chefsdomare ifrågasatt Efter Ryssland hade Turkiet 2017 flest fällande domar mot sig i Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna.
Varför skapades EKMR?
Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna skapades ur askan efter andra världskriget och dess syfte var att garantera demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och de grundläggande friheterna i Europa.
Vilka är de mänskliga rättigheterna och vilken roll har FN i detta?
De mänskliga rättigheterna gäller för alla. De slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation.