Populära

Vad galler i en bussfil?

Vad gäller i en bussfil?

Vad gäller för MC i bussfil? Generellt får körfältet endast trafikeras med fordon i linjetrafik, moped klass II och cyklar. Är körfältet upplåtet även för annan trafik, t ex taxi eller motorcykel, anges det med tilläggstavla.

Kan taxi köra linjetrafik?

Nej. Kollektivkörfält får endast trafikeras av linjetrafik, cykel och moped klass II. Linjetrafik innebär ”yrkesmässig trafik för persontransporter som är tidtabellsbunden” (Transportstyrelsen). Eftersom taxibilar inte är tidtabellsbundna får de inte köra i kollektivkörfältet.

Får taxi köra i bussfil i Stockholm?

Räknas inte som taxi Enligt trafikkontoret på Stockholms stad är Bzzts fordon inte registrerade som yrkestrafik i vägtrafikregistret och kan därför inte räknas som taxi i lagens mening. Därför får de inte köra i bussfilerna.

Får taxi köra i bussfil?

Men medan övriga taxibilar ibland får köra i bussfilen för att snabbare komma fram tvingas poddtaxin välja den vanliga bilfilen. – Mellan tummen och pekfingret handlar det om att korta restiden med en tredjedel i rusningstrafik om vi fick köra i bussfilen, säger Bzzt vd Sven Wolf.

Vilka får köra i bussfiler?

I ett körfält eller en körbana för fordon i linjetrafik m. fl. får endast fordon i linjetrafik föras samt, om körfältet eller körbanan är beläget till höger i färdriktningen, cykel och moped klass II.

Får du använda Kollektivkörfältet klockan 13.00 en lördag?

JA. Kollektivkörfältet (som gäller för fordon i linjetrafik, cyklister och mopeder klass 2) börjar gälla klockan 10.00 på lördagen.

När får man åka i bussfilen?

Bussfilen får användas av alla bussar samt av cyklar. Restriktionen gäller bara den angivna tiden. Bussfilen får användas av alla bussar samt av motorcyklar (utan sidvagn), cyklar och taxibilar.

Får buss i beställningstrafik köra i bussfil?

Det är viktigt att det hårt belastade vägnätet runt våra större städer utnyttjas så effektivt som möjligt. Många önskar utnyttja ledig kapacitet i bussfilen på vissa tider och platser, till exempel buss i beställningstrafik, skolskjuts, färdtjänst, taxi och varutransporter.

Har buss från Kollektivkörfält väjningsplikt?

Om det är så så har du väjningsplikt mot trafiken som kör i kollektivkörfältet då du gör ett körfältsbyte.

När slutar ett Kollektivkörfält?

Vid nästa avfart ska man svänga av. Kollektivkörfältet slutar precis innan avfarten och börjar igen direkt efter avfarten men bussen ligger kvar i samma ”fil” och korsar altså avfarten.

Share this post