Frågor

Vad heter de fyra omradena som Storbritannien bestar av?

Vad heter de fyra områdena som Storbritannien består av?

Storbritannien, som är ungefär hälften så stort som Sverige, består av England, Skottland, Wales samt Nordirland på ön Irlands nordöstra del. Även ögruppen Hebriderna, väster om Skottland, och Orkney- och Shetlandsöarna, norr om Skottland hör till Storbritannien.

Vilken makt har drottning Elizabeth?

Elizabeth II, född Elizabeth Alexandra Mary Windsor den 21 april 1926 i Mayfair i London, är Storbritanniens regerande drottning (statschef), Engelska kyrkans högsta beskyddare (engelska: Supreme Governor) samt Samväldets symboliska överhuvud (engelska: Head of the Commonwealth).

Hur fungerar parlamentet i Storbritannien?

Parlamentet kallas formellt 40 dagar i förväg av regenten, som är källan till parlamentets makt. På den dag som anges i regentens uttalande samlas de två husen i sina respektive kamrar. Underhuset kallas sedan till överhuset, där Lords Commissioners (representanter för regenten) instruerar dem att välja en talman.

Vad heter de olika delarna av kungadömet i Storbritannien?

Storbritanniens riksdelar

Riksdel Area Invånare
England 130 395 km² 52 234 000
Skottland 78 772 km² 5 327 700
Wales 20 770 km² 3 006 400
Nordirland 13 843 km² 1 810 863

Hur är England uppdelat?

h. England (korniska: Pow Sows) är Storbritanniens folkrikaste riksdel. Den delar landgränser med Skottland i norr och Wales i väster, Irländska sjön ligger i nordväst, Keltiska havet i sydväst, medan Nordsjön i öster och Engelska kanalen söderut skiljer den från kontinentala Europa.

Vilka partier i riksdagen är konservativa?

I Sverige finns två uttalat konservativa riksdagspartier, nämligen Moderata samlingspartiet och Sverigedemokraterna.

Vem ärver tronen efter drottning Elizabeth?

Drottning Elizabeths äldsta son prins Charles är nummer ett i den brittiska tronföljden, följd av prins William och hans tre barn.

Vem blir kung efter prins Charles?

Storbritanniens monarki

Storbritanniens drottning
Storbritanniens kungliga vapen
Efterträdare Prins Charles (tronföljare)
Lön Årligt apanage samt intäkter från hertigdömena Lancaster (monarken) och Cornwall (tronföljaren)
Webbplats royal.gov.uk

Vad gör överhuset?

Överhuset delar den lagstiftande makten med underhuset. Eftersom underhuset ofta har inflytande över frågor som tillsättning av regeringschef i parlamentariska system, beskattning och ekonomi uppfattas det ibland som mäktigare än överhuset.

Share this post