Frågor

Nar det enkla anda blir svart sarskilt begavade elever med adhd och autism?

När det enkla ändå blir svårt särskilt begåvade elever med adhd och autism?

Den här boken handlar om särskilt begåvade elever, som på grund av adhd eller autism inte alltid har tillgång till sina resurser, och om vad skolan kan göra för att stötta dem. Den handlar om eleverna som kan, men ändå inte klarar – det vill säga om de dubbelt exceptionella, som även kallas 2E.

Varför klarar sig inte alltid särskilt begåvade barn bra i skolan trots att de har en särskilt hög inlärningsförmåga?

inlärningsförmågan av mycket snabb. I stort sett all utveckling går mycket snabbare, men det innebär inte att alla särskilt begåvade elever kan allt om allt. Det innebär inte heller att en särskilt begåvad elev måste vara motoriskt snabblärd.

Var går gränsen för Särbegåvning?

Gränsvärdet för särbegåvning är olika, beroende på IQ-skala, verksamhetsområde och kulturell kontext, men en vanlig brytpunkt går vid IQ 130 (Kokot, 1999). Särbegåvade individer är alltså kognitivt lika avvikande som utvecklingsstörda, fast på andra sidan normalvärdet.

När det enkla ändå blir svårt?

När det enkla ändå blir svårt ger en praktiknära bild av de olika delar som kan ingå i begreppet 2E. Författaren diskuterar hur skolan kan tänka kring helheten och de pedagogiska konsekvenserna av ovanligt ojämna förmågor. Boken ger också utrymme för elevernas egna berättelser.

När det enkla ändå blir svårt smakprov?

När det enkla ändå blir svårt – Särskilt begåvade elever med adhd och autism. Häftad. Studentlitteratur AB, Sverige, 2021.

Hur stimulera särbegåvade barn?

I Sverige finns ännu ingen etablerad praktik för att arbeta med särbegåvade barn. Därför är det ett viktigt första steg att upptäcka dem och att kommunicera med föräldrarna om vad man ser. Nästa steg är vad jag kallar för pedagogiskt ABC: acceleration, berikning och coachning.

Vad är högpresterande elever?

En rapport om hur elever uppnår höga resultat och förhållandet mellan begåvning och motivation. Rapporten visar hur viktigt det är med icke-kognitiva förmågor, till exempel att eleven tror på sig själv och har uthållighet.

Är Särbegåvning ärftligt?

Särbegåvning anses vara medfött och kan inte framkallas av ihärdiga föräldrar. Det handlar helt enkelt om hur vår hjärna utvecklas, menar experterna. – Vissa barn utvecklas tidigt och det beror på att de är snabbare i sina tankar.

Vad räknas som Särbegåvning?

Särbegåvning kan definieras som en genetisk potential och på grund därav möjliggörs prestationsmöjligheter på en nivå som vida överstiger en populations genomsnitt. Ett mera vardagsnära sätt att definiera särbegåvning är att säga ”att den är särbegåvad som får dig att häpna”.

Hur vet man om någon är Särbegåvad?

Det vanligaste sättet för att kunna fastslå särbegåvning hos en person är att personen genomgår en utredning med en psykolog som har goda kunskaper inom ämnet. Om du får ett högt resultat på begåvningstestet, alltså ett IQ-test, är du särbegåvad. Dock är det inte alla som kan visa sina styrkor i begåvningstesten.

Vad är 2e?

Särskilt begåvade som samtidigt har en eller flera svårigheter, såsom neuropsykiatriska diagnoser, läs- och skrivsvårigheter och/eller psykiatriska och fysiska diagnoser, beräknas uppgå till cirka 10 procent av alla begåvade elever. Dessa kallas på engelska för Twice Exceptional och förkortas 2e.

Hur utreder man Särbegåvning?

Särbegåvning/särskild begåvning handlar dock inte om prestationer, utan om en inre kognitiv förmåga. Det handlar alltså om barn som redan från födseln tänker abstrakt och komplext, oavsett om de lär sig räkna, läsa och/eller skriva tidigt. Det är inte vad barnen gör som utgör deras begåvning, utan hur de tänker.

Hur märks svag begåvning?

– Generella svårigheter att nå målen – Misstanke om svagbegåvning eller lindrig utvecklingsstörning – Specifika svårigheter att lära sig läsa, skriva eller räkna – Svårt att koncentrera sig, upprätthålla uppmärksamhet, strukturera eller planera sitt arbete – Svårt att fungera i klassrummet – Svårt att interagera …

När det enkla ändå blir svårt e bok?

Share this post