Trendig

Nar kan man ansoka om fortidspension?

När kan man ansöka om förtidspension?

För att få sjukersättning ska du vara 30–64 år, och nedsättningen av arbetsförmågan ska vara bestående. Sjukersättning – det som många felaktigt kallar ”förtidspension” – kan beviljas med 25%, 50%, 75% alt 100%, beroende på nedsättningen av arbetsförmågan. För att har rätt till sjukersättning krävs (enligt 33 kap.

Vad krävs för att få förtidspension?

Om du har arbetat. Om du har arbetat får du 64,7 procent av din genomsnittliga inkomst under de senaste åren. Du kan som mest få 19 531 kronor före skatt per månad.

Vem har rätt till sjukpension?

Om du har fyllt 60 år bedöms din rätt till sjukpension enligt lindrigare grunder än för yngre personer. Vid bedömningen betonas dessutom arbetsoförmågans yrkesmässiga karaktär. Personer som är blinda eller rörelsehindrade har rätt till sjukpension enligt folkpensionslagen, även om de arbetar.

Vad är förtidspensionärer?

Förtidspensionen är ett försörjningsstöd till personer som på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning har nedsatt arbetsförmåga. Fram till 1991 hette bidraget enbart förtidspension, men ersattes med begreppen aktivitetsersättning och sjukersättning.

Hur många förtidspensionärer finns i Sverige?

Sverige har inte förtidspension som de andra nordiska länderna. Istället har man något som kallas sjukersättning.

Kan jag bli förtidspensionär?

Sjukersättning, tidigare förtidspension, kan beviljas personer i åldrarna 19 till 64 år vars arbetsförmåga är ”stadigvarande nedsatt” på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Antalet personer med sjukersättning/förtidspension var som högst 2005.

Vem kan bli förtidspensionär?

Kan man förlora sjukersättning?

Även när du tjänar mer än fribeloppet kan du få behålla en del av sjukersättningen. Eftersom ett arbete i regel ger större inkomst än sjukersättning, tjänar många på att arbeta mer än fribeloppet. Tänk bara på att ansöka om steglös avräkning innan du börjar arbeta annars kan du förlora rätten till sjukersättning.

Hur räknas förtidspension ut?

I praktiken innebär det att om du har hel sjukersättning får du pensionsrätt för 93 procent av din antagandeinkomst, där taket är 29 750 kronor per månad. Det är den inkomst som Försäkringskassan beräknat att du troligen skulle ha haft om du hade arbetat.

Share this post