Rekommendationer

Hur far jag anvanda bilder pa manniskor?

Hur får jag använda bilder på människor?

Om syftet med fotografiet är att porträttera en specifik person innebär det att personen ifråga måste ha lämnat sitt samtycke till att bilden tas. Samtycket måste omfatta den användning av bilden som avses. En publicering på webben eller användning i trycksaker kräver alltså inhämtande av samtycke.

Får jag ta bilder av folk på gatan?

Det finns inget förbud mot att filma eller fotografera någon på allmän plats, till och med om detta görs mot den filmade eller fotograferade personens vilja. I allvarliga fall av förföljelse med kamera kan gärningen dock klassificeras som ofredande.

Får man fotografera andras hus?

6. Får man fotografera hus och byggnader utan tillstånd? Svar: Att fotografera byggnader, vare sig de är offentliga eller privata, är tillåtet enligt lagen så länge fotografen befinner sig på allmän plats. Fotografierna får sedan användas i trycksaker och andra tvådimensionella former.

Vad är tillåtet att fotografera?

Var får man inte fota? – Enkelt uttryckt får man fotografera överallt på allmän plats. Men man får inte fota skyddsobjekt, i domstolar och på privat mark där det råder fotoförbud, det vill säga där någon har bestämmande och beslutande rätt som till exempel biografer, gallerior och skolor, säger Thomas Riesler.

Får du fotografera på stadens torg?

Var får jag fotografera? På allmän plats är det bara att låta motorkameran rassla film, inga hinder för att fotografera i skog och mark, på badstranden, på gator och torg och liknande. Däremot kan du förbjudas fotografera på privat område.

Får man ta kort på någons hus?

Huruvida du får ta bilder och ladda upp på din blogg och din instagram beror på om det som bilderna föreställer utgör någons ensamrätt. Skulle någon annan ha upphovsrätt till det som du fotograferar är det förbjudet att göra det tillgängligt för allmänheten.

Är det olagligt att lägga upp bilder på andra utan tillåtelse?

Du får ta foto och lägga upp på vem du vill men om personen du fotat säger att den inte vill vara med måste du censurera. Men så länge inget sägs ska det vara okej enligt lag att lägga upp bilder.

Share this post