Populära

Vem ar berattigad att fatta beslutet att andra aktiebolagets bolagsordning?

Vem är berättigad att fatta beslutet att ändra aktiebolagets bolagsordning?

Majoritetskrav vid beslut om ändring av bolagsordningen i ett aktiebolag. Kvalificerad majoritet krävs för att ändra bolagsordningen. För att en ändring av bolagsordningen skall vara giltigt behöver minst två tredjedelar av både röster och aktierna närvarande vid bolagsstämman stödja förslaget.

Vem skriver bolagsordningen?

Bolagsordningen upprättas av ägarna när ett aktiebolag grundas. Det finns ingen exakt mall för hur en bolagsordning ska se ut men en vissa delar måste ingå. De obligatoriska punkterna anges i aktiebolagslagen Kap.

Vad betyder Förköpsförbehåll?

Förköpsförbehåll. Du kan begränsa rätten att fritt överlåta aktier genom att ta in ett förköpsförbehåll. Då får tidigare aktieägare eller någon annan förköpsrätt till aktier som ska överlåtas. Förbehållet kan gälla för alla typer av överlåtelser, exempelvis köp, byte och gåva.

Vad kostar det att ändra bolagsordning?

Företagsnamn och bolagsordning

Ärende E-tjänst Blankett
Ändra företagsnamn 1 400 1 600
Ändra bolagsordning, exempelvis säte, verksamhet och räkenskapsår 800 1 000
Anmäla särskilt företagsnamn, per styck 1 400 1 600
Anmäla företagsnamnet på främmande språk, per styck 1 400 1 600

Hur många aktieägare kan ett privat aktiebolag ha?

Man får inte handla med det privata aktiebolagets aktier på börs eller andra handelsplatser och man får inte ha fler än 200 ägare i ett privat aktiebolag. I ett publikt aktiebolag får man handla med bolagets aktier, även med allmänheten, och det finns inga begränsningar över hur många ägare ett publikt bolag kan ha.

När är ett aktiebolag moderbolag i förhållande till ett annat aktiebolag?

Begreppen moderbolag, dotterföretag och koncern äger aktier eller andelar i den juridiska personen och har rätt att ensamt utöva ett bestämmande inflytande över denna på grund av avtal med den juridiska personen eller på grund av föreskrift i dess bolagsordning, bolagsavtal eller därmed jämförbara stadgar.

Vem väljer styrelsemedlemmar?

Vid nyregistrering utses styrelsen i stiftelseurkunden och vid ändring i regel av bolagsstämman. Alla aktiebolag ska ha en styrelse med en eller flera styrelseledamöter.

Vad är ett hembud?

Villkor om hembud innebär att förvärvaren av en aktie/andel i ett bolag måste anmäla förvärvet och erbjuda de lösningsberättigade att ta över aktien/andelen mot betalning. Hembudet gäller alltså först efter att andelen har bytt ägare.

Vad är A och B-aktier?

Den vanligaste skillnaden mellan A- och B-aktier är att A-aktierna har högre röstvärde än B-aktierna. Därigenom kan t ex en grundare avhända sig majoriteten av aktierna men ändå fortsätta att vara den som bestämmer.

Vad krävs för att ändra bolagsordning?

Om ett aktiebolag ska ändra sin bolagsordning ska bolagsstämman besluta om det. Aktiebolaget ska sedan skicka in den nya bolagsordningen och ett protokoll från bolagsstämman tillsammans med en anmälan till Bolagsverket. Bolagsordningen måste vara registrerad för att få tillämpas.

Share this post