Blogga

Vilka ar de tre olika domstolar?

Vilka är de tre olika domstolar?

Till de allmänna domstolarna i Sverige räknas tingsrätter, hovrätter och högsta domstolen. Domstolarnas eller instansernas huvudsakliga uppgift är att lösa tvister mellan medborgare och pröva åtal: Tvistemål respektive brottmål.

Vad är ett prejudikat?

Ett avgörande från Högsta domstolen i en viss rättsfråga. Domstolar är inte enligt lag bundna att följa prejudikaten, men i praktiken uppfattar lägre instanser prejudikaten som mer eller mindre bindande när de ska avgöra liknande frågor.

Hur många högsta domstolar finns det i Sverige?

Allmänna domstolar är tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. Tingsrätten är första instans.

Vad är skillnaden mellan de tre domstolarna?

Det finns tre typer av domstolar i Sverige: allmänna domstolar (tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen), allmänna förvaltningsdomstolar (förvaltningsdomstolar, kammarrätter och Regeringsrätten) samt domstolar som avgör tvister inom specialområden, till exempel Arbetsdomstolen och Marknadsdomstolen.

Varför har vi tre domstolar?

Domstolarnas uppgift är att avgöra mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. En viktig princip är att domstolarna är självständiga och oberoende. Det regleras i Sveriges grundlag. Varken riksdag, regering eller någon annan myndighet får bestämma hur en domstol ska döma i ett enskilt fall.

Vem gör prejudikat?

I Sverige har vi två parallella högsta instanser i domstolsväsendet: dels Högsta domstolen, dels Högsta förvaltningsdomstolen. Båda har som huvuduppgift att skapa vägledande avgöranden (prejudikat) men på olika rättsområden.

Hur många högsta domstolar?

Högsta domstolens 16 domare benämns justitieråd och utnämns av regeringen efter ett öppet ansökningsförfarande. Ordförande i Högsta domstolen är justitierådet Anders Eka.

Hur många domstolar finns i Sverige?

I Sverige finns tre typer av domstolar. De allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda). Förvaltningsrätten handlägger bl. a.

Share this post