Trendig

Vad ar Larlingsersattning?

Vad är Lärlingsersättning?

Vad är lärlingsersättning? Lärlingsersättning är ett bidrag för dig som går på en utbildning på gymnasiet där delar av din utbildning är på en arbetsplats. Det är ett komplement till studiebidraget och är till för måltider och resor.

Hur mycket är en Lärlingslön?

Du som läser en gymnasial lärlingsutbildning kan ansöka om studiehjälp till och med vårterminen du fyller 20 år. Du kan även söka ett speciellt studiebidrag, så kallad lärlingsersättning. Lärlingsersättning är ett bidrag för måltider och resor som du kan få när du är lärling på en arbetsplats.

Hur mycket får en 16 åring i studiebidrag?

Studiebidraget är 1 250 kronor i månaden. Du kan få studiebidrag från kvartalet efter det att du har fyllt 16 år. Innan dess har du oftast barnbidrag från Försäkringskassan.

Vad innebär en lärlingsutbildning?

Lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och möjlighet att få kunskaper inom yrkesområdet under en handledares ledning på en arbetsplats. De bästa förutsättningar för en elev som valt lärlingsutbildningen uppnås då skola och arbetsliv samverkar.

Får man Lärlingsersättning i december?

Inackorderingstillägg och lärlingsersättning betalas ut för månaderna september till maj. Extra tillägg betalas ut för månaderna september till juni. När den första utbetalningen kommer beror på när du skickar in din ansökan och hur lång handläggningstid vi har.

Hur mycket tjänar man som snickarlärling?

Hur ser skillnader i lön ut mellan könen för yrket som snickare, byggnads-?…Löneskillnader mellan män och kvinnor.

År Medellön kvinnor Medellön män
2017 29 100 kronor 32 000 kronor
2018 28 600 kronor 32 300 kronor
2019 29 900 kronor 32 800 kronor
2020 29 700 kronor 34 300 kronor

Hur många timmar är man lärling?

Målare: Efter Bygg- och anläggningsprogrammet kan du börja arbeta som lärling, vilket du är i omkring två år. Efter gymnasiet tilldelas du 2 000 utbildningstimmar. Om du uppnår de betygskrav som branschen ställt får du tillgodoräkna ytterligare 1 000 utbildningstimmar.

Vad kostar en lärling i timmen?

En praktikant, som kan jämföras med en feriearbetande elev som har gått första året på VVS- och fastighetsprogrammet, har rätt till 91 kronor i timmen motsvarande en månadslön på 15 852 kronor.

När kommer studiebidraget 2022?

Om du studerar heltid på gymnasienivå och är under 20 år får du vanligtvis din första utbetalning i slutet av september. Studiebidraget betalas ut den sista vardagen i månaderna september–juni.

Hur mycket är studiebidraget 2022?

Studiebidraget är 1 250 kronor i månaden under september-juni. Det får du när du läser på gymnasienivå till och med första halvåret det år du fyller 20.

Vad gör man som lärling?

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att man går en annan utbildning, utan enbart att man lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt. På skolan läser lärlingar de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena som behövs i det aktuella yrket.

Share this post