Ny

Vem ar den karande i en tvist?

Vem är den kärande i en tvist?

Kärande är den part som inleder tvisten genom att till exempel ansöka om stämning.

Vad händer om en domare är jävig?

Om en domare är partisk, med andra ord jävig, vid en rättegång eller annan rättslig förhandling, kan domen eller beslutet ogiltigförklaras. För detta krävs ett överklagande från någon av parterna. Beslut kan då göras om rättegången eller förhandlingen ska föras på nytt.

Hur lång tid tar en resningsansökan?

Ansökan om resning ska göras inom ett år från det att sökanden fick kännedom om det förhållande som ansökningen grundas på (58 kap.

Vad krävs för prövningstillstånd i Högsta domstolen?

Prövningstillstånd kan ibland lämnas om det finns synnerliga skäl för det. Exempel på vad som kan anses utgöra synnerliga skäl är att det har förekommit ett grovt rättegångsfel vid målets handläggning i hovrätten som har påverkat utgången i målet.

Vilka är de extraordinära rättsmedlen?

Extraordinära, eller särskilda, rättsmedel är resning, återställande av försutten tid och besvär över domvilla, som i vissa fall kan användas när en dom eller ett beslut vunnit laga kraft.

Vem är kärande och vem är svarande?

Svarande är den part mot vilken civilrättslig talan väcks i domstol. Den part som väcker detta åtal kallas kärande. Den skrivelse som en svarande skickar till rätten, efter att ha tagit del av käromålet, kallas svaromål.

Vilka är parterna i ett brottmål?

En person som blivit offer för ett brott är målsägande i ett brottmål. En person som misstänks för att ha begått ett brott kallas i förundersökningen för den misstänkte och i rättegången för den åtalade eller svarande. Även åklagaren är i rättegången en av parterna.

Är jäv ett brott?

Att vara jävig är inte ett brott och det finns ingen generell preskriptionstid. Med det sagt kan andra påföljder än straffrättsliga påföljder bli aktuella om en person varit jävig och ändå tagit beslut.

Vad betyder jäv juridik?

Partiskhet eller risk för partiskhet, som gör någon olämplig att uppträda i en viss egenskap, t. ex. som domare eller vittne. Jäv kan bland annat förekomma om en domare är släkt med en av parterna i en rättegång eller har ett eget intresse i saken.

Vad är Domstolsinstanser?

Genom en uppräkning anges vilka mål som skall prövas av länsrätt som första domstolsinstans. Målområdet för länsrätterna har i stort varit detsamma sedan domstolarna inrättades. Vid bildandet övertog länsrätterna arbetsuppgifter som tidigare hade utförts av länsdomstolarna.

Vad kan hända om svaranden i ett Dispositivt tvistemål inte ger in ett svaromål eller inte kommer till ett möte som domstolen kallat till?

I dispositiva tvistemål kan rättenmeddela tredskodom om svaranden inte följt föreläggandet om att inlämnaskriftligt svaromål 44:7 a RB. (här) En tredskodom innebär att en tvist avgörs heltutifrån kärandes yrkande, då svarande inte avgett ett skriftligt svaromål ellerinställt sig vid en förberedelsehandling.

Hur fungerar Genstämning?

Enligt 14:3 Rättegångsbalken (se här) kan svaranden (motparten) om han vill väcka talan mot käranden angående samma sak eller en sak som har gemenskap med denna eller rörande fordran som kan gå i avräkning mot kärandens (dvs att foringarna ska kvittas mot varandra).

Share this post