Rekommendationer

Hur stor takkupa far man bygga utan bygglov?

Hur stor takkupa får man bygga utan bygglov?

Det finns två begränsningar för hur stor en takkupa får vara. Dels får takkuporna tillsammans uppta högst halva takfallet och dels får åtgärden inte innebära något ingrepp i den bärande konstruktionen. Utöver dess två begränsningar finns inga bestämmelser för storleken på en lovbefriad takkupa.

Vad kostar en färdig takkupa?

Utifrån vår prisdatabas har vi kunnat räkna ut ett genomsnittspris på cirka 105.000 kronor inklusive moms. De billigaste takkuporna som utförts inom vårt nätverk av entreprenörer har landat på cirka 70.000 kr, och större projekt har kommit upp till 200.000 kr per takkupa.

Hur stor kupa får man bygga?

Husägare får numera bygga upp till två takkupor på huset utan att söka bygglov, så länge det inte innebär att du gör ingrepp i husets bärande konstruktion och kupan inte tar upp mer än halva takfallets längd. Det finns dock undantag till regeln, som till exempel i områden med q-märkning.

Kan man höja taket?

Du behöver alltid bygglov för att höja taket, men det är inte alltid möjligt att få det. Det beror på om området du bor i regleras av en detaljplan, och om den tillåter att bygga på eller inte. Vissa detaljplaner begränsar antalet våningar på byggnader eller maxhöjden för dessa.

Hur mycket större blir det med takkupa?

Du får bygga max två stycken takkupor på bostadshuset. Har du redan en takkupa får du endast bygga en till, oavsett när befintlig takkupa uppfördes. Har du redan två takkupor kan du inte nyttja attefallsreglerna för ytterligare takkupor. Takkupornas längd får uppta högst halva takfallets längd.

Vad är halva takfallet?

En förutsättning för att takkupor ska få uppföras utan krav på bygglov är att kuporna upptar högst halva takfallet. Det är takfallets längd som avgör vad som räknas som halva takfallet.

Vad kostar det att bygga frontespis?

Räkna med att en takkupa eller en frontespis kommer att kosta dig runt 20,000 kronor per kvadratmeter. När du gör din budget, se även till att lämna omkring 10 % för oväntade utgifter.

Vad är en Attefallstakkupa?

Det krävs oftast inte bygglov för att göra en eller två takkupor på ett en- eller tvåbostadshus, så kallade attefallstakkupor. I de flesta fall krävs det istället en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga.

Hur mycket kostar det att höja taket?

20 000–25 000 kr/kvm kan du räkna med att ett taklyft kommer kosta dig. Det är alltså lite billigare att göra ett taklyft än att bygga en horisontell tillbyggnad. Det beror på att man inte behöver bygga en helt ny grund, utan man kan använda det befintliga vindsbjälklaget som grund för det nya våningsplanet.

Hur höjer man innertaket?

Precis som fackverk kan saxtakstolar också höja taket och ge lite extra takhöjd. Saxtakstolar monteras oftast med platta, synliga metallbeslag. Saxtakstolar är lätta att se eftersom taket oftast inte är platt utan går upp till nocken, dock med en mindre lutning än takets.

Vad är Takfallets längd?

Med takfallets längd menas här den sträcka som på ett hus med traditionellt sadeltak sträcker sig från gavel till gavel med tillägg för eventuellt taksprång. Summan av takkupornas bredd får således inte överstiga halva takfallets längd för att undantaget från kravet på bygglov ska gälla.

Hur mäta höjd på hus?

Byggnadshöjden räknas till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör byggnadens tak. Byggnadshöjden mäts utifrån medelmarknivån. Om marknivån är oregelbunden vid byggnaden behöver du räkna ut medelvärdet på marknivån för att kunna räkna ut byggnadshöjden.

Share this post