Blogga

Far du vid nagot tillfalle kora fortare an vad som ar tillatet?

Får du vid något tillfälle köra fortare än vad som är tillåtet?

SVAR: Det finns ingen trafikregel säger att det är fri fart vid omkörning. Hastighetsbegränsningen gäller men även normalt laglydiga förare kan ju komma i en situation där man tvingas köra fortare och tänker ”nöd bryter lag”.

När får man överskrida hastigheten?

De hastighetsbegränsningar som finns på vägen gäller alltså som huvudregel, och det är inte tillåtet att överskrida de gällande hastighetsbegränsningarna. För att sammanfatta, så är det inte tillåtet att överskrida hastighetsbegränsningen vid en omkörning, om det inte i undantagsfall skulle föreligga en nödsituation.

Vad händer med förarens körförmåga när hastigheten är för hög?

Den som exempelvis kört mellan 20-30 km/h över hastighetsbegränsningen på en vägsträcka där högsta tillåtna hastighet är 30 km/h får enligt praxis sitt körkort återkallat i 2 månader, medan den som kört 61-70 km/h över samma hastighetsbegränsning får sitt körkort återkallat i 6 månader eller mer.

Vilken är hastigheten om det inte finns någon hastighetsbegränsning?

Den normala hastighetsgränsen på mötesfria motortrafikleder och landsvägar är 100 km/tim. Det är en hastighetsgräns som är välmotiverad med hänsyn till säkerhetsstandarden.

Får man köra för fort när man kör om?

Man får inte köra om ifall man inte kan föra tillbaka fordonet till högra delen av körbanan utan fara för andra trafikanter eller om man har för kort sikt o.s.v. Att överträda gällande hastighetsbegränsning i samband med omkörning, om än tillfälligt, är inte tillåtet.

När får man bryta mot vissa trafikregler?

I brådskande ärenden får polisen också bryta mot hastighetsbestämmelserna. En vanlig missuppfattning är att detta bara får ske när blåljus och sirener är påslagna, men eftersom det finns tillfällen när polisen varken vill synas eller höras är det upp till föraren att avgöra när dessa ska användas.

Vad betyder den svarta 30 skylten?

Vad betyder den svarta 30-skylten? Skylten är inget vägmärke, utan är till för vägarbetarna. Vägarbetet upphör den 30:e samma månad. Tillfällig rekommenderad högsta hastighet.

Vilka hastighetsbegränsningar finns i Sverige?

Tabell

Land Bil och Motorcykel
Landsväg Motorväg
Sverige 70/80/90/100 110/120
Tjeckien 90 130
Turkiet 90 120

Share this post