Frågor

Maste borsnoterade bolag ha valberedning?

Måste börsnoterade bolag ha valberedning?

2.1. Bolaget ska ha en valberedning. Valberedningen ska lämna förslag till ordförande och övriga ledamöter i sty- relsen samt arvode och annan ersättning för styrelseuppdrag till var och en av styrelseledamöterna.

Vad säger ABL och eller koden avseende bolagets strategi?

Aktiebolagslagen innehåller grundläggande regler om bolagets organisation. I lagen anges vilka organ som ska finnas i bolaget, vilka uppgifter respektive organ har och vilket ansvar de personer har som ingår i bolagsorganen.

Vem utser valberedning i aktiebolag?

Starbreeze ska ha en valberedning, i enlighet med reglerna i Svensk kod för bolagsstyrning, bestående av högst fyra ledamöter, vilka ska utses av de röstmässigt största ägarna eller ägargrupperna samt styrelsens ordförande om denne inte är en av ledamöterna utsedd av större ägare.

Vem får uttala sig på bolagets vägnar?

Meddelarfriheten innebär inte någon rätt för envar att uttala sig på bolagets vägnar. Denna rätt är förbehållen styrelsen och vd eller den denne bestämmer, ofta den informationsansvarige.

Vem förvaltar koden?

Kollegiet för svensk bolagsstyrning Kollegiet har det övergripande ansvaret för att förvalta Svensk kod för bolagsstyrning. I det arbetet följer och analyserar Kollegiet kodens praktiska tillämpning och utvecklingen inom bolagsstyrning i Sverige och internationellt.

Kan en Valberedare sitta i styrelsen?

Fråga: Kan/bör samma person vara medlem i både valberedning och styrelse? Voluntarius svar: Enligt god föreningssed kan en styrelseledamot inte samtidigt sitta i valberedningen. Det är alltså inte tillåtet.

Kan en styrelseledamot sitta i valberedningen?

Det finns inga regler här. Vem som helst av medlemmarna på stämman kan föreslå kandidater. En del föreningar låter före detta styrelseledamöter ingå i valberedningen, eftersom de känner många i föreningen och dessutom vet vilka kompetenser som behövs i styrelsen.

Hur utser man en valberedning?

Normalt väljer årsmötet valberedning inför nästa årsmöte, men om stadgarna inte säger annat, så kan årsmötet mycket väl besluta att befintliga kontaktombud utgör valberedning. Årsmötet skulle också kunna ändra stadgarna så att detta blir en permanent lösning.

Hur utses valberedningen?

Vilka kan ingå i valberedningen? Det finns inga lagregler som säger på vilket sätt valberedningens ledamöter ska utses. Det är dock starkt förankrad praxis att valberedningen utses av stämman och det förekommer också att föreningens stadgar har regler i frågan. Dock är det önskvärt att valberedarna bor i föreningen.

Share this post