Frågor

Ar alla foretag skyldiga att folja ett kollektivavtal?

Är alla företag skyldiga att följa ett kollektivavtal?

Det är frivilligt att teckna kollektivavtal. Du som arbetsgivare måste dock förhandla om att teckna kollektivavtal eller hängavtal om en facklig organisation begär det.

Kan man säga upp ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal som gäller för viss bestämd tid upphör, om inget annat har avtalats, utan föregående uppsägningstid vid avtalstidens utgång. Finns det inget stöd i kollektivavtalet för att säga upp det i förväg så är det inte möjligt att göra det.

Vilka krav måste vara uppfyllda för att ett kollektivavtal?

Båda parter måste ha som avsikt att ingå just ett kollektivavtal för att det ska anses som ett sådant avtal. Kravet på skriftlighet medför att muntliga överenskommelser inte kan omfattas av kollektivavtalet. De har istället allmän avtalsrättslig verkan.

Är företaget Kollektivanslutet?

Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad.

Vad innebär det att företag inte har kollektivavtal?

Vad betyder egentligen det? – Om ditt företag saknar kollektivavtal så innebär det att din arbetsgivare inte är bunden av ett avtal med en facklig organisation som reglerar anställningsvillkoren för de som arbetar på företaget.

Vad menas med kollektivavtalets normerande verkan?

Kollektivavtal har så kallad normerande verkan på anställningsavtal, vilket innebär att de binder medlemmar i organisationer som är parter i avtalet till den del det avser samma tillämpningsområde.

Kan arbetsgivare bryta mot ett kollektivavtal?

När arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet Om du anser att arbetsgivaren inte följer kollektivavtalet kan du absolut ta hjälp av facket. En rekommendation är att börja med att vända dig till din fackliga representant som kan inleda en dialog med arbetsgivaren.

Share this post