Allmänning

Vad gor en generaladvokat?

Vad gör en generaladvokat?

En generaladvokats huvudsakliga uppgift är att vara rådgivare till EU-domstolen. Det är generaladvokaten genom att skriva generaladvokatsyttranden, det vill säga avge ett opartiskt och helt självständigt yttrande om hur han eller hon tycker att ett mål i EU-domstolen ska avgöras.

I vilka frågor fattar EU beslut som medlemsländerna måste följa?

Alla EU-länder har godkänt fördragen och ska följa dem. Fördragen sätter ramarna för EU-samarbetet. Det innebär till exempel att EU-länderna bara ska ta beslut på EU-nivå i de frågor som finns med i fördragen. Där anges också vem som har rätt att fatta beslut och hur beslutet ska gå till.

Vad är den stora skillnaden mellan en förordning och ett direktiv?

EU-direktiv ska införlivas i den nationella lagstiftningen, medan EU-förordningar gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning.

Finns det skillnader mellan de EU rättsliga källorna och våra nationella rättskällor?

Det som kallas ”allmänna rättsprinciper” har alltså större betydelse inom EU-rätten för hur en bestämmelse ska tolkas, än vad sådana principer har i nationell svensk rätt. Allmänna rättsprinciper är principer som gäller generellt inom EU-rätten och inte bara inom livsmedelsområdet.

Vilket är EU s högsta beslutande organ?

Europaparlamentet. Europaparlamentet är EU:s enda direkt folkvalda institution. Parlamentet har gradvis fått utökad makt och beslutar i dag tillsammans med Ministerrådet i lagstiftningsfrågor på de flesta områden.

Hur blir man generaladvokat?

Generaladvokaterna utses av medlemsstaternas regeringar i samförstånd för en period av sex år, som kan förnyas. Utnämningen sker vart tredje år, så att hälften av ämbetena förnyas varje gång. Innan utnämningen sker, måste en rådgivande kommitté bestående av sju experter tillfrågas.

Vilka är de beslutande organen inom EU?

Europaparlamentet beslutar om lagar och budget Europaparlamentet ska även besluta om EU:s budget. En annan viktig uppgift är att kontrollera och godkänna EU-kommissionen. Om kommissionen missköter sitt jobb kan Europaparlamentet rösta om att den måste avgå. Europaparlamentet beslutar tillsammans med ministerrådet.

Vad är rådets direktiv?

Ett direktiv sätter upp vilka mål som medlemsländerna ska uppnå, men de får själva bestämma hur det ska gå till. Ett exempel är EU:s direktiv om konsumenträttigheter som stärker konsumentskyddet i hela EU, bland annat genom att få bort dolda avgifter och kostnader på internet och förlänga ångerrätten.

Är Europadomstolens domar bindande?

Europadomstolen är inte en överinstans till svenska domstolar och myndigheter. Den kan därför inte upphäva en dom eller ett beslut som fattats av en nationell myndighet eller domstol. Men en dom från Europadomstolen i ett svenskt mål är bindande för Sverige.

Vad dömer Europadomstolen?

TEMA Europadomstolen. Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, också kallad Europadomstolen, har sitt säte i franska Strasbourg. Domstolens uppgift är att granska påstådda brott mot den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna från 1950.

Hur hittar man domar från Europadomstolen?

På Sveriges domstolars webbsida finns också ett register över domar som har refererats i tidigare nyhetsblad, från och med nr 1/01. Registret består av en Excel-fil som öppnas i ett nytt fönster och består av sju olika kolumner.

Vilka nationella domstolar har vi?

I Sverige finns tre typer av domstolar. De allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda).

Share this post