Ny

Hur funkar de med bil forsakring?

Hur funkar de med bil försäkring?

Vad ingår i en bilförsäkring? I en vanlig bilförsäkring ingår alltid den obligatoriska trafikförsäkringen. Den ersätter alla personskador och sakskador som orsakats med bilen. Om försäkringen ska täcka skador på din bil så behöver du även en halvförsäkring eller helförsäkring.

Vad händer om man krockar med någon annans bil?

Om du har orsakat krocken och har helförsäkring Din försäkring ersätter skadorna på det andra fordonet och personskador på dig och övriga inblandade. Försäkringen ersätter även kostnaden för skadorna på din egen bil.

Måste ägaren av bil stå på försäkringen?

I försäkringsvillkoren står det att försäkringen bara gäller för den som faktiskt äger bilen. Ägare är den som verkligen äger fordonet och har ett intresse av att försäkra det. Med ägare menas den som drabbas ekonomiskt vid en skada och kan bestämma om fordonet till exempel ska säljas.

Måste bilägare och försäkringstagare vara samma person?

Endast den registrerade ägaren till fordonet kan stå som försäkringstagare. Om du skriver över ägandet på en närstående och försäkrar fordonet på denna person, kan ersättningen vid en eventuell skada sättas ned eller helt utebli om denna person inte är den huvudsakliga brukaren av fordonet.

Vem blir straffad om jag lånar ut min bil?

Sammanfattningsvis kan du om du lånar ut din bil till någon som saknar körkort göra dig skyldig till tillåtande av olovlig körning enligt 3 § tredje stycket TBL. Straffet för brottet är böter.

När ska man ha hel eller halvförsäkring?

Halvförsäkringen ger skydd för stöldskador, assistans och räddning, och maskinskada. Helförsäkring ger utöver det ett skydd för vagnskador – skador på din egen bil vid en trafikolycka eller någon annan så kallad yttre olyckshändelse.

Måste man ha trafikförsäkring?

Alla motordrivna fordon som används i trafik ska vara trafikförsäkrade, enligt trafikskadelagen (1975:1410). Om du vill kan du teckna andra fordonsförsäkringar, som hel- eller halvförsäkringar. Om fordonet är i trafik så måste fordonets registrerade ägare ha en trafikförsäkring.

Vad är det för skillnad på hel och Halvförsäkring?

En helförsäkring täcker utöver allt som halvförsäkringen täcker också vagnskador på det egna fordonet. Med en helförsäkring kan du alltså få ersättning för de skador som har uppstått på det egna fordonet i en trafikolycka eller om du blivit drabbad av skadegörelse eller annan olyckshändelse.

Varför är trafikförsäkringen obligatorisk?

Trafikförsäkring måste du ha enligt lag. Ger ersättning vid personskador på förare, passagerare och utomstående. Den ersätter även skador som du orsakar på annans egendom. Men du får ingen ersättning för skador på ditt eget fordon eller egendom i fordonet.

Share this post