Frågor

Ar det farligt att bo i kallare?

Är det farligt att bo i källare?

En fuktig källare är skadlig, både för huset och för dem som bor i det. Något måste alltså göras. Vår byggnadstekniske expert Lasse Lyck ger dig här många goda råd om hur du bäst löser problemet med fukt. Orsaken till att denna innervägg är fuktig är uppstigande markfukt.

Är det farligt att sova i källare?

Isolerar man väggarna från insidan blir betongen i ytterväggarna kalla och avdunstningen av fukt upphör, något som kan orsaka mögelproblem. Det finns alltid en risk för fuktproblem när man inreder en källare, och det är viktigt att du låter en expert avgöra hur isoleringen bör ske.

Får man hyra ut rum utan fönster?

Hyresnämnden konstaterar att det inte är acceptabelt att hyra ut en bostad som saknar fönster. Hyresvärden får därför fram till sista mars på sig att installera ett takfönster i studentens rum.

Får man hyra ut sin källare?

För dig som hyr ut en inredd källare eller någon annan del av ditt hus till en hyresgäst för 4 000 kronor per månad hela året, blir det totala tillåtna avdraget 49 600 kronor. Det är mer än hela hyresintäkten, som uppgår till 48 000 kronor. Hela hyresintäkten blir därför helt skattefri.

Hur mycket fukt får det vara i en källare?

En tumregel är att du bör ha en relativ luftfuktighet på 50 procent inomhus. Det kan du mäta med hjälp av en enklare variant av hygrometer. Om luftfuktigheten är uppåt 70–80 procent i en källare gäller det att agera.

Får man inreda källare?

Du måste i regel ansöka om olika lov hos kommunen i samband med att du ska inreda källaren. Om inte källaren är godkänd som bostadsrum måste du göra en anmälan om ändrad användning till kommunen, och det är något som du kan göra på egen hand.

Vad krävs för att hyra ut ett rum?

Inget tillstånd behövs för att hyra ut rum Du behöver nämligen inget tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, förutsatt att du själv bor i bostaden. Om du inte planerar att bo i bostaden räknas det som en fullständig andrahandsuthyrning, vilket kräver tillstånd.

Hur mycket får man hyra ut ett rum för?

Enligt lagen anses en skälig hyra för en hel bostad vara den totala summan för bostadens driftskostnader och kapitalkostnad. Om man bara hyr ut ett rum eller en del i en privatägd bostad tycker inte Hyresnämnden det är rimligt att hyresgästen betalar lika stor hyra som om han eller hon hade hyrt hela bostaden.

Share this post