Populära

Vem kan vara protokollforare?

Vem kan vara protokollförare?

Det finns inga restriktioner för vem som får vara protokollförare, men det är lämpligt för stämmans självständighet att protokollförare inte är en person ur bolagets styrelse eller företagsledningen, även om det är vanligt.

Kan protokollförare och justerare vara samma person?

Protokoll ska föras vid sammanträde. Protokoll ska föras av ordförande eller den som utses av styrelsen. Protokollet ska undertecknas eller justeras av ordföranden samt en justerare. Även protokollföraren, om en sådan har utsetts, ska givetvis underteckna protokollet.

Vem ska skriva under extra bolagsstämma?

Om den som fört protokollet är någon annan än bolagsstämmans ordförande ska ordföranden också skriva under. Därutöver ska en eller flera utvalda justeringsmän skriva under protokollet för att det ska vara giltigt.

Kan protokollförare justera protokoll?

Utöver justeraren ska även stämmoordföranden justera protokoll från bolagsstämman, om han eller hon inte själv varit protokollförare.

I vilken ordning justeras protokoll?

De bör vara närvarande under hela mötet. Måste någon av dem gå före mötets slut, avbryts mötet, och man väljer en ny protokolljusterare. Valet måste ske före protokolljusteraren har avlägsnat sig. I detta fall skrivs i protokollet vilka paragrafer protokolljusterarna har justerat.

Vem kan vara justerare?

Bolagsstämman ska utse minst en justerare. Justeraren behöver inte vara en aktieägare enligt aktiebolagslagen. I börsbolag och andra bolag som tillämpar svensk kod för bolagsstyrning ska dock justeraren vara aktieägare eller ombud för aktieägare, men inte sådan person som är styrelseledamot eller anställd i bolaget.

Kan mötesordförande vara justerare?

Om de inte kan godkänna protokollet kan de meddela sina synpunkter till mötesordförande som överväger eventuella ändringar. Är man fortfarande inte överens kan protokolljusterarna vägra underteckna protokollet. Då måste det behandlas av ett nytt föreningsmöte.

Hur många måste man vara på ett styrelsemöte?

Enligt aktiebolagslagen är styrelsen beslutsför vid ett styrelsemöte om fler än hälften av ledamöterna närvarar, vilket är det lägsta antal som aktiebolagslagen föreskriver. Aktiebolagets bolagsordning får stadga att antalet styrelseledamöter som närvarar vid ett styrelsemöte för beslutsförhet ska vara högre.

Vem har rätt att se styrelseprotokoll?

Styrelseprotokollen är inte offentliga. Varken medlemmarna eller utomstående har rätt att ta del av protokollen. Styrelsen får inte lämna ut information som kan skada medlem eller föreningen. Sittande styrelseledamöter och föreningens revisor har dock rätt att ta del av samtliga protokoll.

Share this post