Ny

Vad ar utvecklingspsykologiska teori?

Vad är utvecklingspsykologiska teori?

Utvecklingspsykologi är läran om hur människans beteenden, tankar, känslor och sociala förmågor utvecklas under livet. Fokus för de flesta utvecklingsteorier ligger på barn och ungdomsåren men några ser på utveckling som något som sker under hela individens liv.

Vilka olika delar ingår i Freuds utvecklingsteori?

Freud beskriver barnets utveckling i faser. De första tre faserna (oral, anal och fallisk) kallas de pregenitala faserna och fokuserar på den psykosexuella utvecklingen. De följs av en latent fas som följs av puberteten. En störning i en given psykosexuell fas leder, enligt Freud, till en given fixering i vuxen ålder.

När har man nytta av utvecklingspsykologi?

”Lära och forskning om förändringar i beteenden, reaktionsmönster, psykiska egenskaper och så vidare under en individs livslopp” (Psykologiguiden). Utvecklingspsykologis uppgift är att beskriva det som sker med en individ under hela livet, varför vi blir som vi blir (Hwang & Nilsson, 2020, s. 23).

Vad är Neuroaffektiv utvecklingspsykologi?

Med utgångspunkt i det känslomässiga samspelet och den affektiva avstämningen i anknytningsrelationerna beskrivs hur vi ska förstå utvecklingen av känslomässiga färdigheter så som intoningsförmåga, empati och mentaliseringsförmåga, och vad denna kunskap kan ha för betydelse i arbetet med barn, unga och familjer.

Vad menas med det psykodynamiska perspektivet?

Det teoretiska perspektivet bakom grupprelationskonferenser Psykoanalysen, grundad av Sigmund Freud kring år 1900, utgår från att vi människor inte bara är medvetna varelser utan att vi även påverkas av vårt omedvetna. I detta omedvetna finns drifter, känslor, önskningar, minnen, fantasier och mycket annat.

Vad menas oidipuskomplex?

Begreppet myntades av grundaren av psykoanalysen, Sigmund Freud. Oidipuskomplexet är en teori om att varje barn genomgår en fas där föräldern av samma kön ses som en konkurrent i en kamp om kärleken från föräldern av motsatt kön.

Vad är en försvarsmekanism?

Försvarsmekanismerna är automatiskt fungerande sätt att avvärja sådana medvetna och omedvetna känslor, driftimpulser och minnen som utgör ett hot mot jagets kontroll av drift- och känsloliv.

Hur tänker barnet i den Sensomotoriska perioden enligt Piaget?

Under den sensomotoriska perioden tänker barnet med hjälp av sina sinnen (senso-) och rörelser (motoriska). Det mesta är kaos för det nyfödda barnet. Barnet är totalt egocentriskt. Det undersöker sin omvärld och försöker få ordning på den med sina sinnen och rörelser.

Vad brukar man prata om i psykologi?

Inom psykologi brukar man prata om fem stora perspektiv: psykoanalysen, beteendeperspektivet, humanistisk psykologin, kognitiv och biologisk psykologi. Att det förekommer så många olika förklaringsmodeller kring människan beror på att det är svårt att säkert fastställa varför människor tänker, känner och beter sig som de gör.

Vad är psykologiska perspektiv?

Psykologiska perspektiv. Några av de särskilda perspektiv som delat in psykologin i olika tankeinriktningar och förklaringsmodeller, vilka både avviker och överlappar varandra är neuropsykologi, behaviorism, kognitiv psykologi, genetisk psykologi och psykoanalys.

Vad är utvecklingspsykologi?

Utvecklingspsykologi är vetenskapen om människans kognitiva och sociala utveckling och behandlar i första hand människans psykologiska utveckling under barndomen och ungdomsåren.

Share this post