Innehållsförteckning
Vad är en rättsakt?
En rättsakt, eller unionsakt, är en rättsregel antagen av Europeiska unionens institutioner, organ eller byråer med unionens fördrag eller andra rättsakter som rättslig grund. Rättsakterna utgör den unilaterala sekundärrätten, en viktig del av unionsrätten.
Vad är skillnaden mellan en EU förordning och ett EU direktiv?
Inom EU-samarbetet finns olika typer av rättsakter. EU-direktiv ska införlivas i den nationella lagstiftningen, medan EU-förordningar gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning.
Vad är konform tolkning?
En annan tolkningsmodell är EU-konform tolkning, vilket innebär att en rättsregel ska tolkas i enlighet med EU-rätt. Ytterligare tolkningsmodell skulle kunna vara till exempel objektiv tolkning, vilket innebär att en bestämmelse ska tolkas objektivt, enligt sin ordalydelse.
Vad innebär direkt tillämplighet?
En EU-förordning är bindande för medlemsstaterna och gäller direkt och likadant i alla medlemsstater. Den blir en del av den nationella lagstiftningen och får inte genomföras i nationell rätt. Det brukar kallas att förordningen är direkt tillämplig.
Vad är en delegerad akt?
Delegerade akter är icke-lagstiftningsakter som antas av Europeiska kommissionen för att ändra eller komplettera de icke väsentliga delarna av lagstiftningen.
Hur har EU-rätten påverkat företagsbeskattningen i Sverige?
EU-rätten påverkar i hög grad Sveriges skattelagstiftning inom företagsbeskattningen. Inom EU, liksom även inom OECD och G-20, pågår ett omfattande arbete för att motverka olika former av skatteplanering och skatteflykt.
Vad innebär EU-förordning?
En förordning är en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet. När EU ville införa gemensamma skyddsåtgärder för varor som importeras till EU antog rådet därför en förordning.
Hur implementeras EU direktiv?
Förordningar och beslut blir automatiskt bindande i hela EU den dag de träder i kraft. Direktiv måste införlivas i EU-ländernas nationella lagstiftning. Kommissionen kontrollerar att EU-lagstiftningen tillämpas korrekt och i tid och vidtar åtgärder om så inte är fallet.
Vad består Sekundärrätt av?
Sekundärrätten är den lagstiftning som utgår från fördragens principer och mål och omfattar förordningar, direktiv, beslut, rekommendationer och yttranden.
Vad regleras i EU fördraget?
Ett EU-fördrag är ett bindande avtal mellan EU-länderna. Fördraget anger EU:s mål, vilka regler som gäller för EU-institutionerna, hur beslut ska fattas samt förhållandet mellan EU och medlemsländerna.
Vad är den stora skillnaden mellan en förordning och ett direktiv?
EU-direktiv ska införlivas i den nationella lagstiftningen, medan EU-förordningar gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning.
Vad menas med subsidiaritetsprincipen?
Subsidiaritetsprincipen säger att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Förutom i de fall då EU har exklusiv behörighet bör EU inte ingripa om det står klart att det är mer effektivt att göra något på nationell, regional eller lokal nivå.
Vad är EUS två grundfördrag?
Grundfördragen utgör Europeiska unionens rättsliga grund och reglerar unionens principer, befogenheter och funktioner. EU:s två grundfördrag är fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).
Vad är grön taxonomi?
EU-taxonomin, även kallad EU:s gröna taxonomi, är en viktig del av EU-kommissionens handlingsplan EU Green Deal. Det är ett ramverk för hållbara finanser tänkt att fungera som ett gemensamt språk och en måttstock för att klassificera vilka ekonomiska aktiviteter som är miljömässigt hållbara.