Ny

Vad hander om man kor vattenskoter under 15 ar?

Vad händer om man kör vattenskoter under 15 år?

Vattenskotrar jämställs sjörättsligt med andra typer av fritidsbåtar men med undantaget att du som förare måste ha fyllt 15 år. Kustbevakningen brukar när det handlar om barn eller unga på sjön, informera och upplysa om vad som gäller. Vid lagöverträdelser kontaktar vi föräldrarna.

Får en 14 åring köra vattenskoter?

Den 1 juni 2019 införs en åldersgräns på 15 år för att få köra vattenskoter i Sverige. Åldersgränsen på 15 år sammanfaller med åldern på straffmyndighet och den åldersgräns som gäller för att köra moped.

Vad gäller för vattenskotrar?

I Sverige får man enligt vattenskoterförordningen endast köra vattenskoter i allmänna farleder samt inom områden där länsstyrelsen har beslutat om undantag från det generella förbudet. Du som kör en vattenskoter är ansvarig för att inte skada människor, natur eller miljö.

Vad gäller för vattenskoter 2021?

I dagsläget (2021) finns det inget krav på ett vattenskoter körkort för att få framföra en vattenskoter, men nya bestämmelser om krav på förarbevis för vattenskoter träder i kraft 1 maj 2022.

Hur gammal för att köra vattenskoter?

I juni 2019 införde regeringen en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

Måste man ha körkort till vattenskoter?

Från och med 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. För att kunna utbilda sig och få köra vattenskoter krävs det även att man har fyllt 15 år.

Hur gammal måste man vara för vattenskoter?

Hur gammal måste man vara för att ta vattenskoter körkort?

Hur nära land får man köra vattenskoter?

Observera att på sjökorten finns också andra sjöleder markerade, men för vattenskotertrafik gäller bara de allmänna farlederna. Där leden går nära land får man inte köra närmare stranden än 100 meter. Inget inlandsvatten är tillåtet för körning med vattenskoter.”

Hur gammal ska man vara för att köra vattenskoter?

FAKTA: Förarbevis vattenskoter För att ta förarbevis krävs att man fyllt 15 år och har genomgått en utbildning som är godkänd av Transportstyrelsen. Den är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Den som kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter.

Får vem som helst köra vattenskoter?

Får man köra vattenskoter med Skepparexamen?

Ett nytt lagförslag ställer krav på förarbevis för vattenskoter från och med maj 2022. Den som redan har förarintyg för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg kan också få förarbevis för vattenskoter.

Share this post