Frågor

Vilka far inte ta korkort?

Vilka får inte ta körkort?

Om du missbrukar eller är beroende av alkohol, läkemedel eller andra droger kan du inte få körkort förrän du har visat att du är nykter och drogfri under en längre tid. Om vi bedömer att det är nödvändigt, kan vi kräva att du tar prover och skickar in ett läkarintyg för att visa att du är nykter.

Hur tar man reda på om en person har körkort?

För att veta om någon har körkort kan du vända dig till Transportstyrelsen (länk här) och begära ut uppgiften med stöd av offentlighetsprincipen. Du kan kontakta myndigheten antingen genom att ringa eller genom att maila dem. Då får du uppge personens namn och personnummer och fråga om denne har giltigt körkort.

Hur många procent av Sveriges befolkning har körkort?

Körkortsinnehavare – AM, A1, A2 och A

Årtal AM Män A Män
2016 2759 1437
2017 3003 1410
2018 3243 1383
2019 3426 1358

Vad är Trafikmedicin?

Trafikmedicin handlar om hur olika typer av sjukdomar och handikapp inverkar på trafiksäkerhet och mobilitet. Forskningen fokuserar bland annat på att göra det så säkert som möjligt för individer med olika typer av sensoriska eller motoriska nedsättningar att transportera sig självständigt.

Kan man få dispens för körkort?

Enligt Körkortsförordningen kan dispens ges till personer som ”behöver ett motordrivet fordon till följd av bristande allmänna kommunikationer och sjukdom, funktionshinder eller liknande”. Det räcker som sagt inte att endast bo på glesbygden utan det måste även finnas ytterligare skäl för att bli berättigad dispensen.

Har jag körkortet kvar?

Vad jag skulle rekommendera dig att göra är att kontakta Transportstyrelsen. Transportstyrelsen är den myndighet som beslutar om återkallelse av körkort och kan sannolikt svara på din fråga om du har kvar ditt körkort eller ej. På Transportstyrelsens hemsida hittar du deras kontaktuppgifter.

Hur många procent kvinnor har körkort?

Antalet kvinnor i Sverige som tar körkort och äger bilar ökar. Det visar statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Sedan 1980 har andelen kvinnor som har körkort i Sverige ökat från 53 procent till 76 procent 2015. ”Det innebär att cirka tre av fyra kvinnor har körkort i dag.

Hur många har inte råd med körkort?

Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv ställer över 60 procent av arbetsgivarna krav på körkort idag. De grupper som har lägst körkortsinnehav är unga, arbetslösa och utrikes födda kvinnor.

Share this post