Frågor

Hur bokfora kassasystem?

Hur bokföra kassasystem?

Hur bokförs kassasystem? Ett köpt kassasystem klassifieras som materiell anläggningstillstånd och bokförs i kontogrupp 12, hyrs ett kassasystem med livslängd på mindre än 3 år klassificeras det som förbrukningsinventarier och bokförs i kontogrupp 54.

När måste man ha ett kassasystem?

Alla företag måste ha ett certifierat kassaregister som registrerar all försäljning för att uppfylla Skatteverkets krav. Undantaget är företag som har en årlig omsättning på mindre än 190 400 kr (inkl. moms).

Vad är kassaregister och kontrollenhet?

All försäljning registreras i en certifierad kontrollenhet (även kallad ”svarta lådan”). Zettles kontrollenhet för kassaregister är en molnbaserad tjänst som automatiskt aktiveras när den är kopplad till ett kassaregister. Du hittar kontrollenhetens produktionsnummer på kvittot.

Hur mycket får man tjäna innan kassaregister?

Om du säljer varor eller tjänster kontant för mindre än fyra prisbasbelopp inklusive moms under ett räkenskapsår på tolv månader behöver du inte ha ett tillverkardeklarerat kassaregister. Då anses den kontanta försäljningen vara av obetydlig omfattning. Fyra prisbasbelopp för år 2022 är 193 200 kr (4 x 48 300 kr).

Hur bokföra inköp av kassaregister?

Man brukar bokföra inköp av kassaregister i kontogrupp 12, som förbrukningsinventarier i kontogrupp 54 eller som varuinköp i kontogrupp 40.

Måste jag ha ett kassaregister?

Alla företag som säljer varor eller tjänster som betalas kontant till ett belopp som överstiger 4 prisbasbelopp per år måste ha ett godkänt och certifierat kassaregister av skatteverket.

Vad händer om man inte har kassaregister?

Om ingen rättning sker inom skälig tid eller om ett nytt fel upptäcks inom ett år ska en ny avgift på 25 000 kronor tas ut. En första förutsättning för att omfattas av skyldigheten att registrera försäljning i kassaregister är att det handlar om näringsverksamhet.

Vad ska en Kontantfaktura innehålla?

Det innebär bland annat att den ska innehålla uppgift om när den tagits fram, vad försäljningen avser, vilket belopp den avser och vem som är köpare. Köparen ska kunna identifieras, vilket normalt innebär att kontantfakturan ska innehålla uppgift om namn och adress.

Hur fungerar ett kassa register?

Ett kassaregister är som den ”svarta lådan” för ditt företag. Det registrerar alla betalningar du tar i en databas och fungerar alltså som ett bevis på att köpet/försäljningen har skett. Ett kassaregister är idag ofta molnbaserat och behöver därmed inte involvera en fysisk låda.

Hur mycket kostar ett kassaregister?

Initial kostnad Det är ett enkelt kassasystem men du behöver investera ett ställ, gärna låsbart, och separat kvittoskrivare. Allt som allt kostar hårdvaran ändå ca 10,000 kr att köpa in. En enklare kassaapparat utan touchskärm kostar från 7,500 kr inklusive kontrollenhet.

Share this post