Trendig

Vad ar Nodprovning?

Vad är Nödprövning?

2.3 Nödprövning och akut bistånd Med hänvisning till kommunens yttersta ansvar ska en så kallad nödprövning göras om en sökande hävdar att nödsituation föreligger. Ekonomiskt bistånd till akuta behov för livsuppehället kan beviljas efter individuell prövning.

Vad är Normöverskott?

Om du normalt har ett normöverskott (enligt socialtjänstlagen) förväntas det att du sparat och lagt undan en buffert för att klara inkomstglapp eller oförutsedda utgifter. Socialtjänsten räknar i regel ut hur din inkomst har sett ut de senaste tre månaderna.

När har man rätt till socialbidrag?

Om du inte kan försörja dig eller din familj kan du söka ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd). Det är tänkt som ett stöd tills du kan försörja dig själv. En förutsättning är att du inte kan försörja dig på egen hand trots att du har försökt.

Vad ingår i riksnormen?

Riksnormen ska täcka kostnader för livsmedel, kläder och skor, fritid och lek, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror samt dagstidning och telefon. Riksnormen för ett hushåll är summan av de personliga kostnaderna för samtliga medlemmar i hushållet och de gemensamma hushållskostnaderna per månad.

Vad är skillnaden på äldreboende och särskilt boende?

Äldreboende och särskilt boende är samma sak. I vissa kommuner kan det även heta vård- och omsorgsboende. I Trelleborgs kommun benämner vi det särskilt boende. Här finns omvårdnadspersonal tillgänglig dygnet runt.

Vilka bor på särskilt boende?

Gamla och sjuka som inte kan bo själva kan ansöka om plats på ett särskilt boende. Personer som får plats på särskilda boenden har oftast ett omvårdnadsbehov som inte hemtjänsten kan tillgodose. De boende ska få individuellt anpassat stöd, service och omvårdnad för att kunna leva värdigt och självständigt.

Vilka krav kan socialtjänsten ställa på en sökande för att det ska anses att denne har gjort vad denne kan själv för att tillgodose sina behov?

Den enskilde måste i första hand utnyttja alla de möjligheter till egen försörjning om normalt står honom eller henne till buds innan rätt till bistånd föreligger. Förutom att vara aktivt arbetssökande krävs att den biståndssökande deltar i verksamhet som anordnas för arbetslösa och övrig kompetenshöjande verksamhet.

Vem har rätt till ekonomiskt bistånd?

För att vi ska kunna betala ut försörjningsstöd måste du ha ett faktiskt behov av ekonomisk hjälp. Dessutom måste alla andra möjligheter för dig att klara din försörjning vara uttömda. Meningen med försörjningsstödet är att det ska vara tillfälligt och stödja dig så att du kan återgå till att försörja dig själv.

Vem får söka socialbidrag?

Du kan eventuellt ha rätt till ekonomiskt bistånd (socialbidrag) avseende uppehälle. Alla som vistas i kommunen har rätt att söka ekonomiskt bistånd. Ett av grundkraven för att vara berättigad till stöd är att du är aktivt arbetssökande på heltid. Vid sjukdom ska du vara sjukskriven.

Vilka regler gäller för försörjningsstöd?

Krav på dig som får försörjningsstöd

  • Du ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande.
  • Du ska ha regelbunden kontakt med din handläggare.
  • Du ska redovisa att du söker arbete aktivt.
  • Du måste söka alla arbeten du är kvalificerad för inom pendlingsavstånd.

Hur mycket kan man få i Möbelbidrag?

Bistånd till hel hemutrustning kan utgå med upp till femtio procent av prisbasbeloppet för en ensamstående person. Att man är två personer innebär inte att man per automatik får ett helt prisbasbelopp eftersom att mycket är gemensamt. Storleken på lägenheten spelar också roll för hur mycket man kan få.

Kan man få bidrag för möbler?

Du kan ansöka om ekonomiskt stöd för allmänna utgifter, till exempel kläder, mat, hyra, medicin eller fritidsaktiviteter till barnen i familjen. Du kan inte söka bidrag för: advokatkostnader. inköp av möbler.

Vad är Normunderskott?

Blir det ett normunderskott, att hushållets inkomster blir under en skälig levnadsnivå kan mellanskillnaden beviljas. Blir det ett normöverskott ges ett avslag på ansökan. Om du vill kan du göra en mycket förenklad beräkning på Socialstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Share this post