Blogga

Vad inneholl Kyotoprotokollet?

Vad innehöll Kyotoprotokollet?

Kyotoprotokollet innebär bland annat att EU-medlemsländerna ska minska sina utsläpp med åtta procent och Japan med sex procent. EU-medlemsländerna har sedan förhandlat inbördes och fått olika enskilda kvoter. Det gäller främst sex växthusgaser som ska begränsas av Kyotoprotokollet.

Vad är skillnaden på klimatkonventionen och Kyotoprotokollet?

Kyotoprotokollet är ett tillägg till United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), även kallad klimatkonventionen. UNFCCC undertecknades på världskonferensen om miljö och utveckling i Rio de Janeiro år 1992. Kyotoprotokollet antogs i december år 1997 i Kyoto, Japan.

Vad finns det för växthusgaser?

Växthuseffekten är en förutsättning för liv på jorden De viktigaste växthusgaserna i jordens atmosfär är vattenånga, koldioxid, metan och lustgas (dikväveoxid). De finns i luften sedan gammalt och åstadkommer på så sätt en kraftfull naturlig växthuseffekt.

Vad kom länderna som skrev under Kyotoprotokollet överens om?

Hur fungerar handel med utsläppsrätter inom EU?

Tak för utsläpp inom EU Varje utsläppsrätt ger rätten att släppa ut ett ton koldioxid eller motsvarande mängd av vissa andra växthusgaser. Företagen kan få utsläppsrätter antingen genom gratis tilldelning eller genom att köpa dem på en auktion. Taket sänks successivt för på så vis minska utsläppen.

Vilka länder är med i Kyotoprotokollet?

Det var hans nya regerings första åtgärd i regeringsställning. Kanada skrev under Kyotoprotokollet 1998 och ratificerade det 2002 men drog sig ur avtalet 2011, och utträdet fullbordades 2012. Somalia skrev under Kyotoprotokollet 2010 och Afghanistan skrev under avtalet 2013.

Vilka är de indirekta växthusgaserna?

Människan släpper också ut en del föroreningar som i sig själva inte är växthusgaser, men som leder till att koldioxid, metan, ozon eller andra växthusgaser bildas i atmosfären. Till dessa föroreningar, som vi kan kalla indirekta växthusgaser, hör exempelvis kolmonoxid och en del kolväten.

Vilka har skrivit under Parisavtalet?

185 länder hade då bidragit med planer för att minska sina utsläpp av växthusgaser fram till 2025 eller 2030. Parisavtalet ersatte därmed Kyotoprotokollet. Det trädde i kraft ett knappt år senare, den 4:e november 2016, när avtalet hade signerats av 197 länder, däribland Kina och USA.

Vad kan man göra för att minska utsläppen av koldioxid?

Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

Share this post