Ny

Ar det olagligt att ta bort ljuddamparen pa bilen?

Är det olagligt att ta bort ljuddämparen på bilen?

Rent legalt sett är det ju olagligt på en helbilsgodkänd bil, men just det brukar aldrig vara några problem, om ljudnivån är för hög kan dock både bilprovningen och polisen klaga.

Måste man ha en ljuddämpare?

Avgassystem Övergripande krav 1 § Bil som drivs med förbränningsmotor ska ha avgassystem bestående av avgasrör och effektiv anordning (ljuddämpare) för att hindra störande ljud från avgaserna.

Är sportavgassystem lagligt?

Så länge delarna du sätter dit är godkända för bilen ifråga, så får du visst byta. Oavsett om det är avgassystem, fjädrar eller strålkastare.

Hur fungerar en ljuddämpare på en bil?

Två varianter av dämpning finns: genomströmning, där glasull i ljuddämparen tar upp tryckvågorna (avgasljudet), och. mekanisk dämpning, där avgasernas hastighet minskas genom att ledas i sicksack genom dämparen. Avgaserna har därmed ”svårare” att hitta ut, och hastigheten på ljudvågorna sänks.

Får en A traktor ha raka rör?

Avgasrör ska vara riktat så att avgaserna avleds antingen uppåt, alt bakåt eller åt fordonets vänstra sida. Uppåtriktat rör ska mynna på sådan höjd att olägenheter för förare eller passagerare inte uppstår. Bakåtriktat rör ska mynna rakt bakåt eller åt vänster och inte ovanför horisontalplanet.

Vart får avgasröret sluta?

Personbil och lätt lastbil 2 § Avgasrör på personbil och lätt lastbil får inte mynna ut eller avge avgaser under utrymme för förare eller passagerare och inte heller under annan del av karosseriet, som är sammanbyggd med sådant utrymme.

Varför ska man inte köra med en trasig ljuddämpare?

Sotavlagringar, smuts och skräp kan täppa igen ljuddämparen och leda till att förbränningen inuti motorn inte är ren. Det i sin tur kan orsaka felbränder och på sikt skada motorn. Ljuddämparen måste också vara helt tät. Skulle sprickor eller hål uppstå resulterar det i sämre ljuddämpning.

Hur långt får ett avgasrör sticka upp?

dom får sticka ut en meter innan dom ska märkas med flagga eller lampa.

Är det olagligt att köra utan avgasrör?

Re: Får man köra utan ljuddämpare? #1469671. Så länge ljudnivån inte är så hög att den bryter mot gällande regelverk, och avgasreningen inte påverkas så att värdena är utanför gränsvärdena är det inte olagligt.

Hur många ljuddämpare måste man ha på en bil?

Nej, lagligt är det inte.

Vad menas med raka rör?

Raka rör betyder ärligt.

Share this post