Populära

Vad ar Mellanosternkonflikten?

Vad är Mellanösternkonflikten?

I Mellanösternkonflikten ingår – vid sidan av 1948 års arabisk-israeliska krig (självständighetskriget) – även en rad andra konflikter som Israel-Libanon-konflikten, sexdagarskriget och oktoberkriget. Någon palestinsk stat utropades aldrig i FN och frågan är ännu olöst.

Hur många palestinier har dödats av Israel?

Sexdagarskriget ledde till att Israel tog kontrollen över Gazaremsan och Sinaiöknen från Egypten, Västbanken med östra Jerusalem från Jordanien, och delar av Golanhöjderna från Syrien. Över 300 000 palestinier miste sina hem till följd av den israeliska expansionen.

Vem tillhör Västbanken?

Västbanken arabiska: الضفة الغربية, aḍ-Ḍiffah l-Ġarbiyyah), även Judeen och Samarien (hebreiska: יְהוּדָה וְשׁוֹמְרוֹן, Yehuda VeShomron), tidigare Cisjordanien, är ett område på västra sidan av Jordanfloden som till största delen ockuperas av Israel, eller står under gemensam kontroll mellan Israel samt Palestinska …

Är palestinier araber?

Palestinierna är araber och talar arabiska. Hur många de är totalt – i de palestinska områdena, i Israel och i flyktingtillvaro i andra länder – är svårt att klarlägga.

Vilka länder är i Mellanöstern?

Mellanöstern och Nordafrikas länder

  • Algeriet.
  • Bahrain.
  • Egypten.
  • Förenade arabemiraten.
  • Irak.
  • Iran.
  • Israel.
  • Jemen.

Vilka aktörer är inblandade i Israel Palestinakonflikten?

Uppsatsen syftar till att undersöka de värderingar som råder bland de inblandade aktörerna i fredsprocessen, bland palestinier och israeler, samt världssamfundet, det vill säga USA och FN, till de tre viktigaste frågorna: Tvåstatslösning, den palestinska flyktingfrågan och frågan om Jerusalems status.

Hur många dog i Israel?

Minst 56 palestinier, varav minst 14 barn, samt 7 israeler, varav ett barn, är de respektive sidornas officiella dödstal, sedan våldsamheterna eskalerade på måndagen. Flera av dödsfallen på båda sidor ägde rum under onsdagen, när raketattackerna in i och ut från Gaza fortsatte.

Vilket är sionismens mål?

Sionismen var en slags judisk nationalism i form av en strävan att återförena det judiska folket efter diasporan (exilen) och återskapa ett permanent hem i Palestina som de blivit utlovade av Gud.

Hur stor är Västbanken?

5 655 km²Västbanken / Yta

Hur många kristna palestinier finns det?

Kristna palestinier är kristna medborgare i staten Palestina och består av 38.000 (år 2015). I en bredare definition av kristna palestinier innefattar palestinska flyktingarna, diaspora och personer med helt eller delvis palestinska kristna anor och uppskattas av 500.000 människor över hela världen år 2000.

Vilken religion har palestinierna?

Majoriteten av palestinierna är sunnimuslimer. En stadig islamisering har pågått alltsedan islams utbredning nådde området på 600-talet. De kristna är uppdelade på många olika samfund. Den palestinska grundlagen säger att islam är officiell religion men också att andra trosinriktningar ska respekteras.

Share this post