Allmänning

Vad hander om man tar Epilepsimedicin?

Vad händer om man tar Epilepsimedicin?

Exempel på biverkningar av läkemedel för att förebygga anfall. De olika läkemedlen ger lite olika biverkningar. Flera av dem kan orsaka huvudvärk, synstörningar, hudutslag och svårigheter att samordna muskelrörelser.

Vad händer i kroppen när man har epilepsi?

När hjärnan fungerar som den ska, finns en balans mellan att nervcellerna stimuleras och att de hålls tillbaka. Om du har epilepsi är denna balans rubbad. Vissa nervceller är då överaktiva och du får ett epileptiskt anfall när hjärnan förlorar kontrollen över denna överaktivitet.

Kan man sluta med Epilepsimedicin?

Om du ska minska dosen eller sluta med läkemedlet ska det ske stegvis i samråd med läkare. Att plötsligt sluta med läkemedlet kan framkalla anfall som ibland kan vara svåra att stoppa.

Hur är det att leva med epilepsi?

Många som får epilepsi kan leva sina liv i princip som vanligt. För vissa behöver dock arbetsmiljön anpassas för att minska skaderisken. Vissa arbetsplatser kan även vara olämpliga, till exempel arbete på hög höjd. Detta eftersom det skulle kunna innebära fara om man får ett anfall på till exempel en byggnadsställning.

Kan man få hjärnskador av epilepsi?

Den vanligaste orsaken till hjärnskadan hade varit fall på samma plan eller fall från en höjd. Epilepsi var vanligare hos dem som ådragit sig hjärnskadan på detta sätt. Dödligheten var också högst bland dem.

Hur triggas epilepsi?

Behandling. Behandlingen vid epilepsi består i första hand av läkemedel, så kallade antiepileptika. Dessa läkemedel är förebyggande och minskar risken för anfall så länge du tar dem. Läkemedlen måste tas regelbundet, ibland flera gånger per dag.

Vad är behandling vid epilepsi?

Behandlingen vid epilepsi består i första hand av läkemedel, så kallade antiepileptika. Dessa läkemedel är förebyggande och minskar risken för anfall så länge du tar dem. Läkemedlen måste tas regelbundet, ibland flera gånger per dag. Behandling vid ett pågående anfall.

Kan hjärnan vara överaktiv om du har epilepsi?

Hjärnans nervceller är överaktiva om du har epilepsi. Det kan orsaka olika typer av anfall. Mellan anfallen finns inget som visar att du är sjuk. Du behöver oftast läkemedel för att förebygga anfall om du har epilepsi.

Vad är ett epileptiskt anfall?

Epilepsi är ett samlingsnamn för flera typer av anfall med olika orsaker. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan, så kallade oprovocerade epileptiska anfall. Epilepsi beror på att vissa nervceller i hjärnan är överaktiva.

Share this post