Populära

Vilken Paronsort?

Vilken Päronsort?

Det som är viktigt att tänka på när man väljer vilken sorts päron man vill ha är att välja ett träd som är härdigt i den växtzon som du bor i, för här kan det skilja sig ganska mycket från sort till sort. Vill du att dina päron ska vara söta eller ska de vara syrliga?

När vet man att äpplena är mogna?

Frukten mognar relativt sent på hösten och kan lagras åtminstone till jul. I Sverige odlas Åkerö gynnsammast i zon II–IV. Åkerö bör beskäras måttligt, gödslas sparsamt med kväve, men rikligt med kalium.

Hur högt blir Aroma äppelträd?

Äpplet växer på äppelträd, som även kallas för trädgårdsapel. Trädet blir cirka 5-12 meter högt och blommar i maj-juni.

När får man frukt på päronträd?

Med rätt skötsel ger det goda skördar och beroende på vad man vill ha för päron så gäller det att veta förutsättningarna i det område man bor. Det är viktig kunskap att ha för att lyckas. Päronträd blommar normalt i maj för att sedan producera frukt som är redo för skörd under början av hösten.

Kan man odla päronträd i Sverige?

Ibland hör man att det bara går att odla päron i södra Sverige. Men det är inte riktigt sant. Vanliga sorter som Göteborgs diamant, augustipäron, gråpäron och Esperens herre kan klara zon 4, vilket även omfattar en stor del av Svealand och södra Norrlandskusten.

Vilka äpplen mognar i september?

Våra äpplesorter

  • Discovery. Sött och krispigt äpple.
  • Alice. Saftigt och syrligt äpple som mognar i mitten utav september.
  • Aroma. Saftigt och krispigt äpple som är brukar mogna i mitten-slutet av september.
  • Belle de boskoop.
  • Cox Orange.
  • Elise.
  • Fanny.
  • Gloster.

När ska man skörda Ingrid Marie äpplen?

Malus domestica ’Ingrid Marie’ E Ett vackert uppskattat vinteräpple med god sötsyrlig smak. Frukten täcks av röd täckfärg, fruktköttet är mjukt och gulvitt. Skördas i oktober och är som bäst att äta från mitten av november till början av januari.

Vad betyder grundstam A2?

A2: Den vanligaste grundstammen. Ger en kraftig tillväxt och stadig rot med god jordförankring. Bra härdighet. Trädet står stadigt och ger god skörd, men det kan ta några år innan det bär frukt.

Vilken grundstam äppelträd?

Välja äppelträd Vanligaste grundstammen heter A2. Det är en bra grundstam för hela landet eftersom det bidrar till bra härdighet. Träden blir ganska stora och får ett rejält rotsystem. Räkna med att ett träd på A2-stam ger frukt ganska snart efter plantering och att skörden blir riklig och jämn.

Hur Spaljera fruktträd?

Ernst visar hur du spaljerar ett träd

  1. Gräv ett stort hål för trädet och häll i lite stenkross i botten av hålet.
  2. I med planteringsjord i hålet.
  3. Plantera päronträdet några decimeter bort från väggen.
  4. Fyll på med mer planteringsjord.

Share this post