Allmänning

Vilken instans avgor tvister mellan hyresgaster och hyresvard?

Vilken instans avgör tvister mellan hyresgäster och hyresvärd?

Hyresnämnden är den främsta instansen att vända sig till för att medla i hyrestvister, samt att pröva vissa tvister mellan hyresgäst och hyresvärd. I vissa fall har Du möjlighet att överklaga hyresnämndens beslut hos Svea hovrätt.

Var kan man vända sig om det blir en tvist med hyresvärden?

Om du och hyresvärden har en tvist om exempelvis hyran eller fel/brister i lägenheten kan du få hjälp av Hyresnämnden. Hyresnämnden är en myndighet och medlar i tvister mellan dig som hyresgäst och hyresvärden.

Vilka ärenden hanterar hyresnämnden?

Om du hamnar i en tvist med din hyresvärd, och ni inte själva kan lösa själva tvisten, kan frågan tas upp i hyresnämnden. Hyresnämnden påminner om en domstol och de prövar hyres- och boendefrågor men kan även medla och vara skiljenämnd i hyrestvister.

Som huvudregel ska du vända dig till den tingsrätt där din hyresvärd var folkbokförd året innan. Vill du ha hjälp att lämna in en stämningsansökan så att den blir gjord på rätt sätt, samt att driva processen mot din hyresvärd så kan du kontakta mig på [email protected] så återkommer vi med en offert till dig.

Vem kan vända sig till Hyresnämnden?

Vem betalar Hyresnämnden?

Hyres- och arrendenämnderna tar inte ut några avgifter av parterna, men vardera parten får svara för sina kostnader, till exempel ombudskostnad eller kostnad för förlorad arbetsförtjänst för den tid som förhandlingen tar.

Vad avgör hyresnämnden?

Hyresnämnden fattar beslut i följande ärenden: Tillstånd för hyresgästen att använda lokalen för ett annat ändamål (23 § 2 st.) Godkännande av ett avstående från besittningsskydd för en bostadslägenhet (45 a § 1 st.) Godkännande av ett avstående från besittningsskydd för en lokal (56 § 2 st.)

Hur lång tid tar ett avgörande i hyresnämnden?

Enligt regeringen ska ett ärende hos hyresnämnderna avgöras inom max fyra månader.

Var kan du vända dig om du har en tvist med hyresvärden bostadsrättsföreningen?

Share this post