Allmänning

Far man kora obesiktad bil utomlands?

Får man köra obesiktad bil utomlands?

Det är helt okej att köra obesiktigad bil genom Europa så länge den är trafiksäker. Men väl i Sverige måste den besiktigas på stationen som ligger närmast landsgränsen. Bilprovningens rutinerade expert Morgan Isacsson svarar på frågor om bilprovning och bilbesiktning.

Hur lång tid tar det att få ägarbevis?

Ditt nya bevis kommer normalt inom en vecka. Kontakta oss om du inte fått beviset efter den tiden.

Kan man registrera om en bil?

En registreringsbesiktning krävs när du har gjort en ändring eller vill registrera ditt fordon i Sverige. Den utförs enligt TSFS 2010:87 för att säkerställa fordonets tekniska identitet och se till att det uppfyller säkerhets- och miljökrav samt för att fastställa uppgifter till vägtrafikregistret.

Kan man köpa en obesiktad bil och köra hem?

Med obesiktad bil får du köra till verkstad men ej hem, eller till och från besiktning så länge den är korrekt försäkrad. Provkörning i samband med reparation är borttaget idag, vilket gör att du ej kan köra bilen hem från verkstaden lagligt, däremot direkt till besiktning från verkstaden.

Vad är böterna för obesiktad bil?

En bil med körförbud får inte framföras på allmän väg. Undantag görs för att köra kortast lämpliga väg till verkstaden för reparation eller besiktning. Om en bil med körförbud ändå framförs i trafik riskerar bilägaren böta 1500 kronor.

Kan man göra ägare utan registreringsbevis?

Tidigare var det endast möjligt att göra ägarbytet skriftligt genom att posta den gula delen av registreringsbeviset till Transportstyrelsen. På senare år har det blivit möjligt att göra ägarbytet via Transportstyrelsens app eller hemsida, men det kräver att du har registreringsbeviset.

Kan jag sälja min bil utan registreringsbevis?

Svar: Nej. Om man inte har tillgång till registreringsbeviset kan man inte heller genomföra ägarbytet. Det betyder att du kan få betala för en bil du tror att du faktiskt köper men som juridiskt fortfarande tillhör någon annan.

Share this post