Frågor

Hur kommer det sig att lander dar inga strider utkampades anda paverkades av kriget?

Hur kommer det sig att länder där inga strider utkämpades ändå påverkades av kriget?

hur kommer det sig att länder där inga strider utkämpades ändå påverkades av kriget? för att de hade kolonier där. folk blev trötta på kriget och de ville bli självständiga. Ryssland och Tyskland skrev ett fredsavtal 1918 .

Vilka nya stater bildades efter första världskriget?

Under första världskriget var dubbelmonarkin Österrike-Ungern allierad med Tyskland. I andra fredstraktat efter kriget delades Österrike-Ungern upp och fick lämna ifrån sig stora områden. Det ledde bland annat till att två nya stater bildades: Tjeckoslovakien och Jugoslavien.

Vilka nya vapen Förutom flygplan blev viktiga under första världskriget?

6. Under första världskriget användes en del nya vapen, till exempel ubåtar, pansarskepp, pansarvagnar, stridsgas, maskingevär och bombflygplan. 7.

Hur hade soldaterna det på västfronten?

För att kunna se ut ur skyttegravarna hade soldaterna små titthål. En del titthål var bara hål mellan sandsäckarna, medan andra var täckta av små stålplattor. Ett vanligt redskap var periskopet, i sin enklaste form bestod det av två speglar på en pinne.

Vilka stater har försvunnit eller bytt namn efter första världskriget?

Bland annat Polen blev en självständig stat igen efter 100 år. 2st nya stater uppstod också nämligen Tjeckoslovakien Serbers, kroaters och sloveners kungarike som 1929 bytte namn till Jugoslavien. Estland, Lettland, Litauen och Finland blev självständiga. Flera stormakter hade försvunnit och eller blivit mindre.

Vilka likheter och vilka skillnader kan du se med Italien och Tysklands enande?

Den ena efter den andra småstaten anslöt sig till Italien o siciliens kung gav upp. Tysklands enande leddes av Preussen, Otto von Bismarck vilken var regeringschefen för Preussen o styrde landet. Nationalismen var även gemensamt för båda enandena. Även att de innan bestod främst av småstater.

Hur det kom sig att européerna lyckades erövra enorma områden i Afrika och Asien i slutet av 1800 talet?

En av anledningarna till att européerna lyckades erövra Afrika och Asien var för att dom hade industrialiserats. Dom hade åkt till Afrika och Asien och tog över några kolonier för att få olika resurser till t. ex. vapen, så att dom senare skulle komma tillbaka och erövra fler kolonier med bättre och kraftfullare vapen.

Vilken betydelse hade första världskriget på lång och kort sikt?

Första världskriget var en världsomspännande militär konflikt centrerad i Europa som började under sommaren 1914. När kriget slutade hade fyra stora imperier – tyska, ryska, österrikisk-ungerska och det osmanska imperiet blivit militärt och politiskt besegrade. De två sista upphörde att existera.

Share this post