Populära

Vad menas med ordet terrorbalans?

Vad menas med ordet terrorbalans?

Under 1960-talet började Sovjetunionen kommit ikapp USA ifråga om massförstörelsevapen. Det ledde till att det hädanefter rådde en s.k. terrorbalans mellan de båda supermakterna – varken USA eller Sovjetunionen kunde räkna med att vinna ett krig mellan sig om den ene angrep den andre.

Vad betyder inbördeskriget?

Ett inbördeskrig är en inomstatlig väpnad konflikt mellan olika grupper inom ett och samma land. Inbördeskrig har genom historiens gång tagit sig olika former. Under antiken och medeltiden var det folkliga engagemanget mycket litet.

Vad menas med supermakter?

Supermakt är en stat med möjligheten att påverka världshändelser och manifestera sin makt i stor skala. I moderna termer kan detta syfta på en stat med stark ekonomi, stor befolkning, militär övermakt med starkt flygvapen och en stark flotta, satellitövervakningssystem och stor arsenal av massförstörelsevapen.

Vad menas med kapprustning och terrorbalans?

Kalla kriget präglades av kapprustning och terrorbalans. Förklara vad som menas med det. Kapprustning: När stater investerar stora resurser i militära medel för att kunna nå överläge gentemot motståndarna. Terrorbalans: Maktblockens kärnvapenarsenaler var riktade mot varandra.

Vilka konflikter finns i världen?

Du kan läsa om olika konflikters bakgrund, hur länge de har pågått och vad FN gör för att lösa dem.

  • Afrika. Den arabiska våren. Den Centralafrikanska republiken. Den demokratiska republiken Kongo. Boko Haram.
  • Amerika.
  • Asien. Al-Qaida. Den islamiska staten (IS) Golanhöjderna (Syrien och Israel) Kashmir.
  • Europa.

Vad handlar konflikten i Jemen om?

Bakgrunden till konflikten handlar om fattigdom, arbetslöshet, korruption, brist på vatten samt brist på demokrati och politisk representation. Missnöjet på grund av allt detta ledde till omfattande och våldsamma demonstrationer i den arabiska vårens kölvatten 2011 och president Saleh tvingades avgå.

Vem myntade uttrycket järnridå och vad menades med uttrycket?

Winston Churchill beskrev då det nya politiska läget i Europa med orden: ”Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts ned över kontinenten.” Churchill använde uttrycket för att beskriva det nya Europa, som efter andra världskrigets slut var en delad kontinent.

Vad var syftet med Jaltakonferensen?

Den 4–12 februari 1945 träffades Storbritanniens premiärminister Winston Churchill, USA:s president Franklin D Roosevelt och Sovjetunionens ledare Josef Stalin i Jalta på Krim. Under mötet diskuterade de tre allierade ledarna frågor som rörde krigsslutet och tiden därefter.

Vad innebar potsdamkonferensen?

Potsdamkonferensen var en konferens som hölls den 17 juli–2 augusti 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam. Syftet med konferensen var att de allierade segrarmakterna i andra världskriget skulle komma överens om hur det besegrade Tyskland skulle administreras.

Vad står mad för?

Mutual assured destruction, förkortat MAD, ”ömsesidig garanterad förstörelse”, är en militär doktrin som bygger på massiv vedergällning med massförstörelsevapen.

Vem skrev Mad?

Tidningens grundare och ansvarige utgivare var William M. Gaines som jobbade med tidningen till sin död 1992. Den förste redaktören var Harvey Kurtzman som satte sin prägel på tidningens humor, och handplockade tecknarna Will Elder, Wally Wood, Jack Davis och John Severin till tecknarstaben.

Vad var kapprustningen och vad innebar den?

Kapprustning kallas en konkurrerande militär upprustning mellan två nationer. När ett land ser en tänkbar militär konflikt i framtiden, kan det försöka förbereda sig inför detta genom att producera mer vapen och öka antal personer i sin armé.

Vad betyder Mutually Assured Destruction?

Under kalla kriget tillämpade supermakterna en militärdoktrin som kallades Mutually Assured Destruction (MAD). Doktrinen utgick från att båda sidor hade tillräckligt mycket kärnvapen i sina arsenaler för att utplåna den andra i händelse av en fientlig kärnvapenattack.

Vilka är stormakter idag?

Utöver USA, som allmänt betraktas som en supermakt, kan man i 2000-talets början normalt betrakta Kina och Ryssland som stormakter. Samtliga dessa länder har permanent plats i FN:s säkerhetsråd, har kärnvapen och stora militära krafter även i övrigt samt har visst politiskt inflytande över vissa andra länder.

Vad är en maktbalans?

Maktbalans är en definition av inom- eller mellanstatliga relationer och intressen utifrån ett makt- och jämviktsperspektiv. På ett nationellt plan skall dels maktfördelning verka för maktbalans, se vidare maktdelningsprincipen.

Share this post