Frågor

Vad ar skillnaden mellan Kap-KL och AKAP kl?

Vad är skillnaden mellan Kap-KL och AKAP kl?

Kollektivavtalet har du om du är anställd inom någon kommun eller region. Exempel på yrkesgrupper som det handlar om är lärare, sjuksköterskor, brandmän med flera. För den äldre gruppen, födda 1985 eller tidigare, gäller KAP-KL. För de yngre födda 1986 eller senare gäller AKAP-KL.

Vem kan få efterlevandepension?

Efterlevandepension till efterlevande vuxen betalas ut till din • make, maka, registrerad partner eller • sambo om ni har ett gemensamt barn eller tidigare har varit gifta med varandra.

Är KPA och tjänstepension samma sak?

Om du har samma tjänstepensionsavtal, KAP-KL, även i de andra anställningarna, betalar varje arbetsgivare in pengar till tjänstepensionen. Har du däremot av ett annat avtalsområde i någon av anställningarna, betalar den arbetsgivaren in pengar till den tjänstepension som är aktuell för det avtalsområdet.

Vad står AKAP-kl för?

Vad AKAP-KL innebär AKAP-KL är ett så kallat avgiftsbestämt tjänstepensionsavtal. Att det är avgiftsbestämt betyder att din arbetsgivare betalar in ett belopp till din tjänstepension som motsvarar en viss del av din lön.

Vad betyder AKAP-kl?

AKAP-KL är tjänstepensionsavtalet för dig som är född 1986 eller senare som är anställd inom kommun eller region. Avtalet innebär att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension.

Hur länge har man efterlevandepension?

Hur länge betalas pensionen ut? Omställningspension betalas ut i tolv månader. Den upphör om du fyller 65 år dessförinnan. Om du har vårdnaden om ett barn som är under 18 år kan du få förlängd omställningspension.

Hur många år får man efterlevandepension?

Efterlevandepension betalas ut under fem år eller till och med den månad då du skulle ha fyllt 70 år. Om du gått i pension senare än vid 65 år betalas pensionen ut i högst fem år efter att du gått i pension.

Vad innebär tjänstepensionsförsäkring?

En tjänstepensionsförsäkring bygger på ett avtal mellan fackförbund och arbetsgivare om att arbetsgivaren ska betala in pengar till en tjänstepensionsförsäkring som medför att arbetstagaren senare ska få pengar i form av pension. Tjänstepension är ett komplement till den allmänna pensionen.

Vilka försäkringar ingår i tjänstepension?

Tjänstepension och försäkringar som ingår

Försäkring Tjänstemän Företagare
Avtalspension SAF-LO Tillägg
Avtalsgruppsjukförsäkring, AGS Tillägg
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA
Tjänstegrupplivförsäkring, TGL Tillägg Tillägg

Vad är tjänstepension KPA?

Vi är det pensionsbolag som är förvalsalternativet för dig som är anställd inom kommun eller region. Hos oss placeras din tjänstepension i en traditionell försäkring med återbetalningsskydd. Det är ett tryggt och bekvämt pensionssparande. Vi ger dig ett garanterat pensionsbelopp och vi sköter alla placeringar åt dig.

Är KPA Pension livslång?

I den premiebestämda pensionen kan du välja utbetalningstid innan utbetalningen påbörjas. Du kan då välja minst fem år upp till livsvarig utbetalning. Övriga delar av din tjänstepension betalas i regel ut som livsvarigt belopp från och med att du går i pension.

https://www.youtube.com/watch?v=conALp9F8fY

Share this post