Blogga

Far man lon som larling?

Får man lön som lärling?

Det finns ingen lagstadgad lön för lärlingar, däremot händer det att företag erbjuder lärlingslöner. Hör med den arbetsplats du ska genomföra din lärlingsutbildning på för ytterligare information.

Vad får en lärling göra?

Vad innebär det att vara lärling? Under din lärlingstid får du erfarenhet och kunskap som du kommer att ha stor nytta av i ditt kommande yrke. Det är också då du samlar på dig den arbetade tid du behöver för att få ett yrkesbevis. Som lärling är du ännu inte färdigutbildad.

Vilka typer av hjälp får du på lärlingsutbildning?

Alla lärlingsutbildningar leder till ett utbildningsbevis där utbildningens innehåll finns beskrivet. Inom vissa yrken finns även möjlighet att göra ett gesällprov eller yrkesbevis. Du har rätt till studiemedel när du studerar. Studiemedlet består av bidrag, lån och kan ibland också bestå av olika tillägg.

Vad får en Snickarlärling i lön?

Lönen för lärlingar varierar, men det finns en lägstalön på 8400 kr per månad.

Hur mycket ska en lärling ha i lön?

För den andra perioden, 721 timmar – tills dess att lärlingstiden är klar (vanligast 1 600 timmar), är lägsta lönen enligt Installationsavtalet 17 310 kr / månad (från 2020-12-01).

Vad är en lärlingsutbildning?

Lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och möjlighet att få kunskaper inom yrkesområdet under en handledares ledning på en arbetsplats. De bästa förutsättningar för en elev som valt lärlingsutbildningen uppnås då skola och arbetsliv samverkar.

Vad förväntas av en lärling?

Sedan 2014 är det krav på att det ska finnas ett utbildningskontrakt mellan skolan, företaget och lärlingen där det tydligt framgår hur lärlingsperioden ska utformas. Detta ska också säkerställa att lärlingen får en varierande utbildning.

Vad ingår i en lärlingsutbildning?

I en gymnasial lärlingsutbildning ska du genomföra minst hälften av din yrkesutbildning på en eller flera arbetsplatser. Övrig tid genomför du på skolan tillsammans med dina kamrater. Teori och praktik varvas därför på ett naturligt sätt genom hela din utbildning.

Hur söker man lärlingsplats?

5 tips för att hitta en lärlingsplats

  1. Titta på den här sidan! När vi vet handledare som söker lärlingar publicerar vi det här.
  2. Hör med branschorganisationen. De flesta hantverksyrken har en branschorganisation.
  3. Sök på nätet.
  4. Kolla sociala medier.
  5. Ta en promenad på stan och besök de hantverkare som du är intresserad av.

Share this post