Rekommendationer

Vilka skyldigheter har en arbetsgivare innan den sager upp en anstalld pga underprestation?

Vilka skyldigheter har en arbetsgivare innan den säger upp en anställd pga underprestation?

Arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla anvisningar och vägledning om hur arbetet ska utföras och vilket resultat som förväntas. Ett ytterligare syfte med en sådan dialog är att kartlägga vilken kompetensutveckling som kan vara aktuell för att den anställde ska uppnå en bättre arbetsprestation.

Vilken arbetsrättslig lag tillämpas vid upprättande och avslutning av anställning?

Lag (1982:80) om anställningsskydd.

Vad menas med att lönen är Avräkningsfri?

Du behåller din lön under hela uppsägningstiden. Lönen är avräkningsfri, vilket betyder att även om du får ett nytt jobb under själva uppsägningstiden behåller du din uppsägningslön. Omställningsersättning. Efter uppsägningstiden så avslutas formellt din anställning och din arbetsplikt upphör.

Kan inte prestera på jobbet?

Det är viktigt att du tänker i ett större perspektiv. Om du går från jobbet idag i god tid, kommer du känna dig fräschare och mer kapabel imorgon. Att vara produktiv handlar om att göra tiden mest användbar för dig, inte att jobba så många timmar som möjligt. Var punktlig med dina möten.

Vad är ett skäligt avgångsvederlag?

Det finns inga hänvisningar till vad som är rimligt, då varje situation är unik och då det handlar om vad de båda parterna kommer överens om. I vissa fall kan det aktuella fackförbundet vara med och förhandla om ett rimligt avgångsvederlag. Summan kan också bero på anledningen till uppsägningen.

Hur mycket kan man få i avgångsvederlag?

Ingen lag ger rätt till avgångsvederlag, men det kan överenskommas med arbetsgivaren. De flesta som blir uppsagda får inget avgångsvederlag utan endast lagenlig uppsägningstid och många arbetar under hela uppsägningstiden.

När har man rätt att säga upp en anställd?

Uppsägningen måste ha saklig grund Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt. Misskötsamhet, som till exempel samarbetssvårigheter, inkompetens och dåliga arbetsprestationer kan vara saklig grund till uppsägning av personliga skäl.

Vad är det för skillnad mellan uppsägning och avsked?

Vid avsked måste du lämna arbetsplatsen omgående. Vid uppsägning har du en uppsägningstid. Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning.

Om det är möjligt – försök att jobba i en och en halvtimmes-perioder med en paus på tio minuter. Det kommer hjälpa dig att bibehålla din produktivitet under en längre tid. En studie påvisar att bara små distraktioner från en uppgift kan förbättra din förmåga att fokusera drastiskt.

Kan man sjukskriva sig under sin uppsägningstid?

I och med att man under uppsägningstiden fortfarande är anställd finns det dock inget som hindrar en arbetstagare från att vara sjukskriven under uppsägningstiden. En arbetsgivare är dock inte skyldig att betala ut lön som vanligt, däremot har arbetstagaren rätt till sjuklön enligt lagen om sjuklön.

Share this post