Blogga

Vad ar grundpensionen?

Vad är grundpensionen?

Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Den baseras främst på hur stor din inkomstpension är och hur länge du bott i Sverige, men även ditt civilstånd.

Hur lång tid innan man går i pension ska man säga upp sig?

Ta kontakt med Pensionsmyndigheten minst två månader i förväg om du vill ta ut din allmänna pension. Meddela din arbetsgivare att du tänker gå i pension i förväg. Framförhållningen ska motsvara din uppsägningstid. Ta kontakt med de pensionskassor som du har tjänstepension hos minst två månader i förväg.

Vilka får det nya Garantitillägget?

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten för 2022 att en ny skattefri förmån, som kallas garantitillägg, ska införas till pensionärer med låga inkomster. Reformen ger en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

Kan man få aktivitetsstöd och pension samtidigt?

Du kan bara få a-kassa och pension samtidigt om du börjar ta ut din pension innan du fyller 65 år. Om du är arbetslös har du nämligen rätt till ersättning från a-kassan till och med den sista månaden innan du fyller 65 år. Ditt medlemskap hos a-kassan avslutas den dag du fyller 65 år.

Hur tar man ut pensionen smartast?

Välj när du vill börja ta ut pension Tänk på att fler år i arbete ger högre pension per månad hela livet ut. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.

Är aktivitetsstöd pensionsgrundande?

Ersättning från a-kassan är pensionsgrundande. Det kan till exempel vara dagpenning från arbetslöshetskassa och aktivitetsstöd till dig som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det innebär att även när du är arbetslös tjänar du in till din allmänna pension.

Kan man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara pensionär?

En arbetssökande har rätt till arbetsgivarstöd fram till det år man fyller 65 år. Förutsättningen är att den sökande varit arbetslös i 12 månader. Som pensionär räknas man inte som arbetslös. En funktionshindrad person har rätt till stöd upp till 67 år, om personen haft en nyckelfunktion på sitt tidigare jobb.

Vilka får Pensionstillägget?

Tillägget är extra pension till de pensionärer som fyllt 65 år och som har en egen intjänad allmän pension på mellan 9 200-17 400 kronor i månaden. Det är ett tillägg till den allmänna pension du tjänat in till genom eget arbete när du arbetat och betalat skatt i Sverige. Pengarna tas från statskassan.

När infördes ATP-systemet?

ATP-systemet trädde i kraft den 1 januari 1960 och de första pensionsutbetalningarna skedde 1963.

Hur stor är folkpensionen i Sverige?

Så fungerar allmän pension Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp till allmän pension. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen.

Share this post