Rekommendationer

Far mindre timmar an kontrakt?

Får mindre timmar än kontrakt?

Ta en diskussion med arbetsgivaren på en gång om din arbetsplats har kollektivavtal och det är vanligt att anställda jobbar många fler timmar än de har på kontraktet. Det kan även vara bra att ta kontakt med den ombudsman som ansvarar för arbetsplatsen.

Är lunch inkluderat i arbetstiden?

Rasten räknas inte in i arbetstiden. Utöver rasterna har du rätt till kortare avbrott från arbetet det vill säga pauser. Då har du inte automatiskt rätt att lämna arbetsplatsen.

Vad innebär det att vara Övertidsavlöst?

Ett anställningsavtal där rätten till övertidsersättning är avlöst innebär inte gränslöst arbete. Det innebär att pengar för övertid avtalats bort, eller avlösts. Veckoarbetstiden har i grunden inte förändrats och arbetstidslagen gäller.

Vilka paragrafer i arbetstidslagen är dispositiva?

Det stämmer att det står i arbetstidslagen att arbetstagare har rätt till rast efter 5 timmars arbete (15 § tredje stycket arbetstidslagen). Denna paragraf är dock semidispositiv, vilket framgår av lagens 3 §.

Får inte jobba sina timmar?

Vad kan du göra? Till att börja med råder jag dig att vända dig till din arbetsgivare och informera om att du vill ha dem timmarna du har rätt till enligt ert avtal. Om du inte får något gehör bör du vända dig till din fackförening. Detta gäller även om du saknar kollektivavtal på arbetsplatsen.

Får man betalt på lunchrasten?

måltidsuppehåll. Eftersom du arbetar mer än fem timmar så har du alltså rätt att få en lunchrast på minst 30 minuter där du inte behöver stå till din arbetsgivares förfogande och du har då rätt att lämna arbetsplatsen. En sådan rast räknas som utgångspunkt inte in i din arbetstid och du får därför inte betalt för den.

Kan man gå ner i timmar?

Vill du gå ned i arbetstid måste du komma överens om det med din arbetsgivare. Undantaget är om du är småbarnsförälder eller om du studerar – då ger lagen dig rätt att jobba deltid, och då gäller också särskilda regler för socialförsäkringarna och pensionen.

När har man rätt att gå ned i arbetstid?

Från den månad du fyller 61 år har du möjlighet att gå ner i arbetstid genom delpension. Du kan minska din arbetstid med högst 50 procent av heltid. Att gå ner i arbetstid är en överenskommelse som du gör med din arbetsgivare.

Hur länge får man gå ner i arbetstid?

Enligt föräldraledighetslagen har du rätt att förkorta din arbetstid med upp till 25 procent av normal hel arbetstid utan att du samtidigt tar ut föräldrapenning tills barnet fyllt åtta år eller avslutat sitt första skolår (delledighet utan föräldrapenning).

Share this post