Allmänning

Far arbetsgivare overvaka anstallda?

Får arbetsgivare övervaka anställda?

2 Är det tillåtet att bevaka personal? NEJ, chefen får inte använda kamerabevakning för att se om anställda gör sitt jobb eller inte. För att bevaka personal måste arbetsgivaren ha ett tungt vägande skäl, exempelvis misstanke om att anställda begår brott på arbetstid.

Måste man svara i telefon när man är ledig?

Vi säger till alla medlemmar som ringer hit om detta att man har ingen skyldighet att svara i telefonen, på sms eller mejl på semestern. Man har ingen skyldighet att ha telefonen med sig.

Hur sent får arbetsgivaren ändra schemat?

Arbetsgivares rätt att ändra scheman En arbetsgivare ska dock enligt arbetstidslagen ge besked om ändringar minst 2 veckor i förväg (se 12 § arbetstidslagen). Undantagsvis kan ett sådant besked lämnas senare om verksamhetens art eller händelser som inte kunnat förutses ger anledning till det.

Vad får arbetsgivaren övervaka?

En arbetsgivare kan ha behov av att följa upp sina anställdas prestationer på olika sätt. Om uppföljningen görs genom att arbetsgivaren behandlar uppgifter om anställda, till exempel med hjälp av uppgifter i ett verksamhetssystem, ska arbetsgivaren följa dataskyddsförordningen.

Vad betyder arbetstagaren?

Som arbetstagare anses den som utför ett faktiskt och verkligt arbete, även om arbetet är ett lågavlönat deltidsarbete.

Måste man svara om arbetsgivaren ringer?

Sammanfattning: Din arbetsgivare kan inte kräva att du ska svara i telefon när du inte är i tjänst. Om din arbetsgivare inte kräver förstadagsintyg så har du rätt att vara hemma i sju dagar utan att visa upp något läkarintyg. Din chef bör heller inte ha någon rätt att komma hem till dig för att se om du är sjuk.

Måste man svara när arbetsgivaren ringer?

Lagen reglerar inte huruvida du är skyldig i att svara i telefon när chefen ringer då man är hemma på grund av sjukdom. Därmed saknas en skyldighet enligt lag att svara när chefen ringer då man är hemma på grund av sjukdom.

När får chefen ändra schema?

Arbetsgivaren ska meddela arbetstagaren om ändringar i den ordinarie arbetstidens förläggning minst två veckor i förväg, enligt 12 § arbetstidslagen. Arbetsgivaren får dock meddela detta mindre än två veckor i förväg om ”verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses” ger anledning till det.

Hur nära inpå får man ändra schema?

Om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal kan schemaändringar göras tidigast en månad innan ändringen börjar gälla. Om arbetsplatsen saknar kollektivavtal kan arbetsgivaren göra ändringar i schemat tidigast två veckor innan ändringen börjar gälla.

Kan arbetsgivaren se vad jag gör på datorn?

I vilken utsträckning din arbetsgivare sedan har rätt att kontrollera din e-post och datoranvändning beror på kontrollens syfte och hur den genomförs. Arbetsgivare ska följa god sed på arbetsmarknaden och reglerna i dataskyddsförordningen.

Får arbetsgivare avlyssna?

LÄSA E-POST OCH AVLYSSNA TELEFONSAMTAL Arbetsgivaren kan ha rätt att spela in telefonsamtal med exempelvis kunder. Arbetsgivaren får inte öppna eller ta del av innehållet i brev till arbetstagarna personligen. Arbetsgivaren får inte göra intrång för att komma åt något som är förslutet eller inlåst.

Kan företaget se vad jag surfar på?

Om du surfar på jobbet kan din arbetsgivare se på företagets server vilka sidor du har besökt, även om du har din webbläsare inställd på privat surfning. För att bli helt ospårbar bör man använda nätverk som Tor och VPN‑tjänster.

Kan arbetsgivaren se vad jag surfar på hemma?

2 Kan chefen se vilka sidor jag surfat in på? Om du är uppkopplad på nätverket på jobbet kan den informationen sparas på servern. Om du surfar hemma sparas informationen bara i webbläsaren. I vissa fall kan arbetsgivaren ha installerat övervakningsprogram på telefonen, men chefen måste i så fall informera om det innan.

https://www.youtube.com/watch?v=4HKToQNP660

Share this post