Blogga

Vad far man skriva pa sociala medier?

Vad får man skriva på sociala medier?

Samma regler som gäller i verkligheten gäller även på nätet och i sociala medier. Vidare innebär yttrandefriheten en frihet att fritt uttrycka sina åsikter, tankar och känslor utan någon censur, begränsning eller någon typ av bestraffning. Yttrandefriheten innebär däremot inte att man får skriva vad som helst.

Vad får man skriva om sin arbetsgivare på Facebook?

Vår yttrandefrihet ger oss långtgående rätt att säga vad vi tycker. Men det gäller inte på jobbet, särskilt inte om arbetsgivaren är privat. Då väger lojalitetsplikten tyngre.

Får man skriva vad man vill på nätet?

Alla har rätt att skriva vad de vill på nätet. Falskt. Regeringsformen, yttrandefrihetsgrundlagen och Europakonventionen ger oss rätt att dela med oss av våra tankar, fritt uttrycka våra åsikter och sprida information.

Vad är olagligt att skriva?

Man kan skriva att någon är dålig på hockey eller att någon har fula kläder utan att begå ett brott. Men om man skriver taskiga saker om en person många gånger eller på något annat sätt mobbar, kränker eller trakasserar någon, kan det vara ett brott som kallas för ofredande.

Är det ok att föräldrar lägger ut information och bilder på sina barn?

Vad säger då juridiken om att dela bilder på sina barn? Sedan Barnkonventionen blev svensk lag har barns rätt till integritet stärkts. Rent juridiskt behöver man dock inte ha sitt barns tillstånd att publicera bilder av dem på nätet.

Vem skapade sociala medier?

Men det som vi idag mestadels förknippar med sociala medier började antagligen 20 år tidigare när Bruce och Susan Abelson uppfann “Open Diary” som var en social nätverkssajt som förde samman online-skrivande personer in till ett community.

Vilka plattformar ägs av Facebook?

Facebook är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst som grundades i februari 2004 och drivs och ägs av Meta Platforms, som också äger bland annat Instagram och Whatsapp. I juni 2017 hade Facebook fler än 2 miljarder månatligt aktiva användare.

Share this post