Innehållsförteckning
Var kommer giftermål ifrån?
Grunden för att ingå äktenskap skiljer sig åt mellan olika kulturer. Inte sällan är äktenskapet ett från samhället eller staten mer eller mindre uttalat krav för sexuell samlevnad och familjebildning.
När uppfanns äktenskapet?
Den civilrättsliga regleringen av äktenskapet kom med 1734 års lag, som bland annat kompletterade 1686 års kyrkolag, medförde att kyrklig vigsel blev obligatorisk. Bland allmogen var det vanligast under dessa århundraden med offentlig vigsel i samband med församlingens gemensamma gudstjänst.
När började man gifta sig av kärlek?
1686 års kyrkolag slår fast att fästning följd av samlag skulle gälla som äktenskap – även utan vigsel. Inte förrän i 1734 års lag blev vigseln ett absolut krav.
Hur går en kyrklig vigsel till?
Ett eller två barn, brudnäbbar, kommer därefter och sedan bröllopsparet med brudgummen till höger och bruden till vänster. Bakom bruden går tärnorna och bakom brudgummen marskalkarna. Bröllopsparet stannar framför altaret och bröllopsföljet bildar en halvcirkel i koret.
Varför utövas bröllop?
För de religiösa samfunden är vigsel och bröllop heligt. Det rör inte bara två människors relation utan även något heligt, en övernaturlig makts inverkan som legitimerar relationen.
Vad hette vigsel förr?
Det kallades att han förrättade giftermålet. Med bröllop menade man då själva bröllopsgillet, som oftast ägde rum i brudgummens hem. År 1734 ändrades detta och den kyrkliga vigseln erkändes som den enda lagliga möjligheten att ingå äktenskap. Vigsel på plats i kyrkan, i anslutning till högmässan, var då det vanliga.
Hur ser man på äktenskapets roll funktion i islam?
En muslimsk syn på äktenskap. Äktenskapet kan ses som en plikt bland muslimer. En kvinna kan inte gifta sig med en icke-muslim, eftersom barnen skulle tilldelas mannens religion. För män är det möjligt att gifta sig med icke-muslimska kvinnor, då deras barn blir muslimer.
Hur var kärleken förr?
Paret tilläts gifta sig, men dömdes också att böta. De 1600-talsmänniskor vi möter i domkapitlets protokoll hänvisade med andra ord till brist på kärlek, till bråk och osämja, när de önskade skilja sig. Och de hänvisade till kärlek när de ville gifta sig. Konstigare än så tycks det inte ha varit.