Frågor

Har Moskeer vigselratt?

Har Moskeer vigselrätt?

Den svenska staten har gett många muslimska imamer rätten att viga par. När en imam viger ett par enligt muslimsk tradition meddelar han Skatteverket genom ett intyg. Äktenskapet registreras därmed och blir civilrättsligt giltigt i landet.

Vad är riter inom islam?

Bön och fasta är några av de viktigaste riterna inom islam. Troende muslimer utför riter vid bestämda tidpunkter. Det är deras sätt att tala med Gud.

Vem betalar bröllopet islam?

Enligt muslimsk tradition ska brudgummen betala en hemgift, eller mahr, till brudens familj. Ofta betalas också själva bröllopet av brudgummens familj. Det är viktigt att bjuda alla släktingar och ibland även personer i familjens klan och i små samhällen kanske hela byn.

Vad finns det för ceremonier i islam?

Inom islam finns det två stora högtider som firas av många muslimer världen över. Den ena är eid al-adha, som infaller under vallfärden. Den andra är eid al-fitr, som infaller efter fastan.

Hur gifter man sig islamiskt?

Vigseln kan ske i en moské men även hemma eller i en samlingslokal. Själva vigselakten är oftast en enkel ceremoni, där det blivande paret inför sin gud förklarar att de nu hör ihop. Därefter läses Koranen. Det behöver inte vara en präst, en imam, som viger paret, utan vilken muslimsk man som helst kan göra det.

Vad är skillnaden mellan sunni och shia?

Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna menade att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali.

Vilka riter finns inom hinduism?

Hinduismens riter

  • Puja.
  • Offer.
  • Vallfärd.
  • Bön.
  • Yoga och meditation.

Vem ska betala för bröllopet?

Nu: Brudparet De har en egen ekonomi och eftersom giftermålet i Sverige vanligtvis är en glädjefest organiserad av brudparet själva, för dem själva, så betalar de också bröllopet själva. Däremot är det fortfarande rätt vanligt att både brudens och brudgummens föräldrar hjälper till med ett bidrag till festligheterna.

Hur går ett muslimskt bröllop till?

Vem bestämmer Mahr?

Enligt Högsta domstolen har avtal om att utge mahr när den andre maken fordrar det viss likhet med ett avtal om partiell framtida bodelning under eller efter äktenskapet. Enligt 9 kap. 13 § första stycket äktenskapsbalken får makar avtala om bodelning eller annat som har samband med bodelningen, så kallat föravtal.

Vilka ceremonier är viktiga att förhålla sig till?

Det viktiga är att ceremonin utförs under värdiga former. Etik och kultur är viktigt inom Humanisterna. Det finns inga symbolhandlingar för den icke-religiösa begravningen, dock spelar blommor eller ljus en stor roll vid t ex avskedsceremonin. Vid defileringen läggs vanligtvis blommor som ett sista avsked på kistan.

Vad säger islam om äktenskap?

Äktenskapet kan ses som en plikt bland muslimer. En kvinna kan inte gifta sig med en icke-muslim, eftersom barnen skulle tilldelas mannens religion. För män är det möjligt att gifta sig med icke-muslimska kvinnor, då deras barn blir muslimer.

Share this post