Blogga

Vad hander i hjarnan nar man mediterar?

Vad händer i hjärnan när man mediterar?

Personer som mediterar regelbundet har mer grå hjärnsubstans än de som inte mediterar. Denna grå hjärnsubstans fanns i områden av hjärnan som bland annat påverkar inlärning, hörselintryck och sinnen. Det fanns också mer grå hjärnsubstans i de delar av hjärnan som hör ihop med arbetsminne och beslutsfattande.

Är meditation religiöst?

När neurobiologin har studerat andligheten är den oftast reducerad till någon slags religiös erfarenhet som meditation. Men det är viktigt att komma ihåg att meditation förekommer i både religiös och ickereligiös kontext.

Vad är meditation på svenska?

Det finns flera olika uttryck för meditation, bland andra förekommer ”kontemplation”, ”stilla begrundan”, ”att lyssna inåt” och ”försjunkenhet”. Inom bland annat buddismen och yoga är meditation en central företeelse. Meditation kan spåras flera tusen år bakåt i tiden, bland annat i skrifter skrivna på sanskrit.

Hur vet man att man mediterar?

Ta bara två minuter och sitt, koncentrera dig på andningen, låt tankar passera och var i nuet och andas lugnt. Går det bra kan du lägga på mera tid eftersom och snart är du uppe i 10 minuter om dagen. Bra om du inte har tillgång till någon device för att spela upp en guidad meditation.

Vad är meditation egentligen?

Meditation handlar i stora drag om att koncentrera sinnet på någonting för att släppa det som händer runt omkring, helt enkelt att lyssna inåt. Att för en stund låta vår fulla uppmärksamhet riktas till det som händer inombords. Många förknippar meditation med att sitta tyst och blunda, men så behöver det inte vara.

Vad är en Samsara?

Samsara – ett evigt kretslopp av födelse, död och återuppståndelse. Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen.

Vad innebär att meditera?

Vad är meditation? Meditation är samlingsnamnet för olika former av praktiker där man fokuserar sinnet på ett objekt, en tanke eller en aktivitet, för att träna uppmärksamhet och medveten närvaro. Målet med meditation är ofta att uppnå ett tillstånd av mental klarhet och ett känslomässigt lugn och stabilitet.

Kan man ligga och meditera?

Det viktiga är att du sitter i en bekväm ställning och att ryggen är rak. Vissa föredrar att ligga ner men då är det lätt att somna och det är inte meningen. Att meditera innebär att vara i aktiv stillhet.

Share this post