Ny

Vilka lander har asylratt i Sverige?

Vilka länder har asylrätt i Sverige?

Då sökte drygt 36 000 personer asyl i Sverige, hälften av dem var irakiska medborgare. År 2021 toppade Afghanistan listan över de vanligaste medborgarskapsländerna bland de asylsökande. Därefter följde Syrien och Irak. Under 2021 sökte 1 488 afghanska medborgare asyl i Sverige, vilket var knappt 900 fler än under 2020.

Hur länge får en rumän stanna i Sverige?

Som medborgare i ett EU- eller EES-land har du alltid rätt att vistas och arbeta i Sverige i tre månader. Du kan alltså arbeta i Sverige även om du inte har ett personnummer. Om du saknar personnummer och ska arbeta i Sverige kan du ansöka om preliminär A-skatt.

När flyttade jag till Sverige?

När du flyttar till Sverige från utlandet ska du anmäla din flytt till Sverige inom en vecka genom ett besök hos Skatteverket. Skatteverket prövar om du uppfyller kraven för att bli folkbokförd.

Hur snabbt får man uppehållstillstånd?

Du som får uppehållstillstånd för längre tid än tre månader får ett uppehållstillståndskort. Kortet är ett bevis på att du har tillstånd att vara i Sverige och innehåller bland annat ett foto på dig och dina fingeravtryck.

På vilka grunder beviljas uppehållstillstånd?

Uppehållstillstånd kan ges genom familjeanknytning eller besök, för arbete eller studier samt till egna företagare. Asylsökande kan få uppehållstillstånd genom fem skäl: konventionsflykting, alternativt skyddsbehövande, skyddsbehövande i övrigt, synnerligen ömmande omständigheter eller som kvotflykting.

På vilka grunder kan man få uppehållstillstånd?

En person som vill bosätta sig i Sverige och som är medborgare i ett land utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd. Det finns flera olika skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige, till exempel för att arbeta eller studera här, flytta till en familjemedlem eller för att söka skydd undan krig och förföljelse.

Vad innebär siffrorna 2005 716?

bland annat vilka personer som ska få vistas i Sverige, uppehållstillstånd och utvisning. Vad innebär siffrorna 2005:716? 716 innebär att det var den 716:de lagen de året.

Vad reglerar utlänningslagen?

Uppehållstillstånd. I 5 kapitlet utlänningslagen regleras i vilka fall uppehållstillstånd kan eller ska meddelas. Uppehållstillstånd på grund av anknytning behandlas i 3 och 3 a §§. Den förstnämnda paragrafen gäller främst makar och sambor samt minderåriga barn (adoptivbarn) till någon av parterna.

Hur mycket pengar får en invandrare i bidrag?

Hur mycket man får i ersättning beror på omfattningen av etableringsplanen. Heltid: 308 kronor per dag. 75 procent:231 kr/dag. 50 procent: 154 kr/dag.

Share this post