Rekommendationer

Hur manga lakarstudenter?

Hur många läkarstudenter?

Förra året fanns 8 011 studenter med studiemedel vid landets läkarutbildningar, vilket är 200 fler än år 2016. Det innebär även att antalet läkarstudenter i sin helhet år 2017 – 10 782 stycken – tar ett blygsamt skutt uppåt igen efter att ha backat år 2016.

Vad krävs för att bli läkare utomlands?

Man bör ha läst biologi, kemi, matematik och engelska med bra betyg. Naturprogrammet eller motsvarande är att föredra. Ett snitt på minst 16.0 men ju högre desto bättre. Utomlands sker antagningen inte uteslutande på betyg även intervjuer, antagningsprov samt motivations- och referensbrev kan spela in.

Vad kostar det att utbilda sig till läkare utomlands?

Vad kostar det att studera till läkare utomlands? Generellt ligger kostnaden per år i länder som tillhör de baltiska länderna och Östeuropa på €10.500 – €13.000 men det finns även skolor som erbjuder en lägre studieavgift än så.

Hur många läkare utbildas i Sverige varje år?

Vad jobbar läkare med? Det finns idag cirka 44 000 legitimerade och yrkesverksamma läkare i Sverige. Varje år utexamineras cirka 1 500 framtida läkare från de sju universiteten i Sverige som bedriver läkarutbildning. Dessutom läser ett stort antal svenska studenter till läkare utomlands.

Hur många platser finns det på läkarlinjen?

Regeringen har bestämt att läkarutbildningen i Sverige ska byggas ut med 440 platser från 2017 fram till 2023. Syftet är att säkra kompetensförsörjningen av läkare.

Är det lättare att bli läkare utomlands?

Det är i regel något enklare att bli antagen i Polen än i Sverige, vilket gör att fler och fler svenskar väljer att studera där. Flera polska universitet erbjuder läkarutbildning på engelska och har skandinaviska representanter som hjälper svenskar med information om bland annat antagning och ansökan.

Är det svårt att plugga till läkare utomlands?

I många länder är det minst lika svårt att bli antagen till läkare som i Sverige. Många utbildningar ges på engelska. I icke engelsktalande länder utanför Europa ges läkarutbildning och praktik vanligtvis bara på det inhemska språket så då måste du börja med att lära dig språket på en hög nivå.

Är det värt att plugga till läkare utomlands?

Läkarutbildning utomlands. Att studera till läkare utomlands är mycket vanligt bland svenska läkarstudenter. Bristen på utbildningsplatser i Sverige är stor och konkurrensen om de få platserna är stenhård och kräver därför högsta betyg.

Hur mycket kostar det att plugga till läkare i Polen?

Utbildningen i Polen ges på engelska och bara första året på läkarutbildningen kostar 12.000 euro. Därefter kostar studierna 8.000 euro per år i ytterligare fem år. Totalt nästan 500.000 svenska kronor. Via bidrag och lån från CSN kan en svensk student få ihop totalt 133 840 kronor för 40 veckors studier.

Share this post