Trendig

Vilka uppgifter har parlamentet?

Vilka uppgifter har parlamentet?

Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Vilken uppgift har Europadomstolen?

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, också kallad Europadomstolen, har sitt säte i franska Strasbourg. Domstolens uppgift är att granska påstådda brott mot den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna från 1950.

Vad gör EU vid krig?

Humanitärt bistånd. EU hjälper till vid stora katastrofer och humanitära nödsituationer både i och utanför unionen. EU och medlemsländerna är tillsammans världens största givare av humanitärt bistånd.

Hur går beslutsprocessen till inom EU?

EU:s beslutsprocess Tre institutioner stiftar tillsammans EU:s lagar: Europaparlamentet, som företräder EU-medborgarna. Ministerrådet, som företräder medlemsländerna. EU-kommissionen, som företräder EU:s allmänna intressen.

Vad är skillnaden på EU-domstolen och Europadomstolen?

Kortfattat kan sägas att när något benämns med Europa framför, handlar det oftast om mänskliga rättigheter och koppling till Europarådet och Europakonventionen. Medan om det står EU framför är det kopplat till Europeiska unionen och dess institutioner.

Hur EU påverkar ditt dagliga liv?

EU kan inte ta hand om allt – och det har heller aldrig varit målet. EU:s handlingsutrymme fastställs och begränsas tydligt i EU-fördragen. Den övergripande principen är att EU bara ska agera när ett mål bättre kan uppnås tillsammans på EU-nivå än på nationell, regional eller lokal nivå.

Vad beslutas i EU?

EU-länderna bestämmer till exempel själva om inkomstskatter, barnbidrag, pensioner, skolan samt hälso- och sjukvården. I sådana frågor är det medlemsländernas egna regeringar och nationella parlament som äger rätten att ta beslut. EU beslutar inte om skatter, skola och hälso- och sjukvård.

Vad heter det svenska parlamentet?

Sveriges parlament kallas riksdag. Parlamentarism är ett statskick med en folkvald församling i form av ett parlament (riksdag) som utses genom allmänna och regelbundna val. Parlamentet har den övergripande lagstiftande beslutsrätten över styret.

Vem godkänner EU-lagar?

Nationella parlament prövar EU:s lagförslag Innan Europaparlamentet och ministerrådet fattar beslut om nya EU-lagar har den svenska riksdagen och de andra EU-ländernas parlament en viktig uppgift. De ska bedöma om beslutet om lagen bör fattas av EU eller av EU-länderna själva.

Vad kallas en person som sitter i regeringen?

Regeringen består av statsministern och övriga statsråd.

Share this post