Populära

Hur ofta ska vi kontrollera vara lyftredskap enligt svensk standard?

Hur ofta ska vi kontrollera våra lyftredskap enligt svensk standard?

30 § En lyftanordning och ett lyftredskap skall underhållas samt genomgå fortlöpande tillsyn och dagliga kontroller när det används. 31 § En lyftanordning skall kontrolleras och genomgå funktionsprov varje gång den tas i bruk efter att ha varit nermonterad.

Vad ska du alltid göra innan du använder dig av ett lyftredskap eller en lyftanordning?

En riskbedömning ska alltid göras innan lyftanordningar och lyftredskap används. Risker ska förebyggas och brister rättas till. Sedan kontrollerar man om åtgärderna haft rätt effekt.

Vad gäller om krokar ska användas lyftredskap?

Ett lyftredskap som inte demonteras efter användningen, skall märkas tydligt så att användaren informeras om vad som kännetecknar redskapet. 21 § Ett lyftredskap skall förvaras så att det inte riskerar att skadas eller förstöras. 22 § Service- och monteringsarbeten på hissar skall utföras så att risker inte uppstår.

Vad betyder WLL?

WLL är en vanligt förekommande förkortning när det kommer till lyft. Det står för Working Load Limit och på svenska säger vi ofta ”max last”. Det innebär att detta är den maximala last som lyftredskapet eller lyftkomponenten är designad för att lyfta, under normala förhållanden. WLL anges av tillverkaren för produkten.

Vad är Arbetslast kätting?

Kraften varierar beroende på produkt och styrande standard och är vanligtvis 1,25-2,5 gånger högre än tillåten maxlast (WLL). Den kraft då kättingen brister vid förstörande provning. Mått på total längdökning av provämne till brott uttryckt i %. Redskapets/produktens maximala arbetslast.

Hur använder man stroppar?

För stroppar/sling som används parvis rekommenderas en spridare så att stroppens/slingets parter hänger så vertikalt som möjligt och lasten fördelas lika mellan parterna. När en stropp/slinga används för snarat lyft bör den kopplas så att den naturliga vinkeln (120°) bildas och värmeutveckling genom friktion undviks.

Vad menas med Lyftinrättning?

Lyftinrättning Lyftanordning såsom kran, fast upphängt lyftblock och liknande, där lasten med hjälp av ett icke styrt lastbärande organ (d.v.s. lasten kan pendla fritt i alla riktningar) kan lyftas och sänkas vertikalt.

Får man köra Travers utan utbildning?

Krav på traverskort För att använda en travers måste arbetstagaren eller inhyrd arbetskraft ha gått en utbildning och fått ett traverskort utfärdat. Krav på detta ställs i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS:2006:6. Utdrag från § 29 i denna föreskrift.

Hur ska kättingar i metall märkas för kapacitet?

Får endast innehålla för lyft godkända komponenter och kätting. Längd på redskapet anges mellan de lastbärande punkterna. Montering och justering av redskap skall vara fackmannamässigt utförda. Kättingredskapen ska vara varaktigt märkt med märkbricka, ögla eller kombination av båda.

Share this post